Published On: Sub, velj 8th, 2014

Čovjek koji je zapalio BiH

Širanović je na konferenciji za novinare opisao razloge zbog kojih je osnovao svoju Fejsbuk grupu “Udar” i pozvao građane na demonstracije, kako i kako je došlo do njegovog hapšenja i privođenja u MUP TK, gde su pripadnici specijalne jedinice nad njim primenili fizičku silu!

– Godinama gledam šta se dešava s našim gigantima koji su uništeni. Imam primer moje supruge koja kao visokoobrazovana osoba godinama traži posao i potaknut jednim bolom zbog nepravde odlučio sam se na demokratski način borbe i pozvao građane da mi se pridruže na demonstracijama. Nazivaju nas huliganima zato što smo izašli na ulicu i tražili svoja prava. Mi nismo počeli ni lupati ni razbijati, niti smo aludirali na to da se neko napada ili razbija. Mi smo, morate znati bili napadnuti, napala nas jer policija – kazao je Širanović.

On navodi da je sve vreme i sam sugerisao demonstrantima da ne bacaju kamenje na policiju i da o svemu postoje video zapisi.

– Meni stavljaju na teret napad na službenu osobu, a zaboravljaju da smo iste proteste održali pred Kantonalnim sudom gde nije bačen ni jedan jedini kamen, ni jedna žvaka na tu zgradu. Oni su izazvali nezadovoljstvo ljudi – kaže Širanović. Opisao je kako je specijalna policija krenula u juriš na demonstrante te njega uhvatila u prostoru Tržnog centra „Omega“. Tu je, kaže, bio pretučen, nakon čega je strpan u policijska kola i odveden u MUP TK, gde je zadržan do sinoć oko 20 časova. Novinarima je pokazao tragove udaraca policije na svojim leđima.

Nereda ne bi bilo da su Čaušević i ministri hteli da razgovaraju Protesti u više gradova u BiH Širanović podseća da, sigurno, do nereda pred zgradom Vlade TK ne bi došlo da su premjer Sead Čaušević i njegovi ministri prvi dan demonstracija pristali na razgovor sa predstavnicima sindikata i predstavnicima građana. Sve dalje pozive za razgovor sa njima , kaže , sada odbija i poručuje da će se pridružiti današnjim demonstracijama zakazanim za 13 sati pred zgradom Vlade TK.

– Odlučno smo protiv svakog nasilja, kako onih koji kamenicama lome stakla na zgradi Vlade, tako, tako i protiv nasilja koje je policija primjenila prema demonstrantima – poručio je Širanović. On navodi da ne propada nijednoj političkoj stranci niti će ikada i jedna partija moći da ga potkupi. – Ovo je glas slobodnog naroda ove države ni jedna politička opcija nije uticala na naše dobre namere da protestom izrazimo nezadovoljstvo.

Da li je neka politička partija ubacila neke ljude među demonstrante o tome ne želim niti da diskutujem niti da razmišljam. Oni koji nas optužuju da radimo u interesu političkih partija ne govore istinu, ustvari izmišljaju, pravdajući svoje postupke – odlučno je reagirao Širanović.