Published On: Sub, ruj 5th, 2020

ČOVJEK KOJI JE STVARAO RUSKO CJEPIVO PROTIV COVIDA-19: ‘Učinkovito je na svim razinama’; objavio i kada počinje masovno cijepljenje

‘Imunološki odgovor cjepiva koji je trenutno zabilježen među dobrovoljcima dovoljan je da se suprotstavi bilo kojoj razini zaraze Covidom-19 koju možete zamisliti’, rekao je Aleksandar Gintsburg, voditelj tima koji je razvio cjepivo Sputnik V

Rusko cjepivo učinkovito je protiv bilo koje razine infekcije koronavirusom, kazao je Aleksandar Gintsburg, voditelj tima koji je razvio cjepivo Sputnik V. Ujedno je najavio da će masovno cijepljenje u Rusiji započet će oko Nove godine, piše RT.

Gintsburg je kazao kako su njegove tvrdnje su utemeljene na dosadašnjim podacima o imunološkim odgovorima osoba koje su dragovoljno pristale primiti cjepivo protiv koronavirusa, prvo takvo registrirano u svijetu.

Pacijenti razvili antitijela bez značajnih nuspojava

“Imunološki odgovor cjepiva koji je trenutno zabilježen među dobrovoljcima dovoljan je da se suprotstavi bilo kojoj razini zaraze Covidom-19 koju možete zamisliti”, rekao je Gintsburg.

Cjepivo stvara imunitet i do dvije godine?

U međuvremenu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je da bi nakon registracije cjepiva, klinička ispitivanja Sputnika V u glavnom gradu Rusije mogla trajati od dva do šest mjeseci te da će masovno cijepljenje vjerojatno započeti krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

“Sve je izvjesnije da će se cjepivo koristiti za cijepljenje osoba iz rizičnih skupina. To su zaposleni u zdravstvu, obrazovanju, trgovini, stambenom i komunalnom sektoru te neki drugi, možda i novinari”, kazao je Sobjanin.

Rusija je prva država koja je registrirala cjepivo protiv koronavirusa. Ono se temelji se na nekim prethodno razvijenim cjepivima, a tamošnje Ministarstvo zdravstva tvrdi da Sputnik V može osigurati imunitet do dvije godine.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>