ČOVJEK IZ BUNDESTAGA koji štititi Nacistu i ratnog zločinca, govorio je o borbi protiv diskriminacije. Lijepo….

Manuel Saracin

Specijalni izaslanik Njemačke za Balkan Manuel Saracin (Sarrazin) obavijestio je putem Twittera da je Njemačka službeno podržala izjavu Nizozemske o Strateškom kompasu Europske unije.

Važno je da politički akteri u Bosni i Hercegovini krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (npr. slučaj Sejdić-Finci) i integritetu i poštenju izbora kao i reformskim prioritetima – poručio je Saracin.

Podsjetimo, Nizozemska je izrazila žaljenje što je u dokument Strateškog kompasa Evropske unije uvrštena konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini, što za njih, kako su naveli, predstavlja diskriminatorni koncept.

Saracin je inače zastupnik Bundestaga koji je osigurao nit manje nit više nego Bundestag zaštitu filmu Neđo od Ljubuškog, u kojem se kao svjedok humanizma javlja Galićev vjenčani kum – odbjegli ratni zločinac Miroslav Hrstić, koji se žrtvama prije silovanja predstavljao kao “ustaški  krilnik” a zarobljene Srbe je ponižavao tako što ih je tjerao da pasu travu.

U ovom razvikanom i nagrađivanom filmu u kojem dakle silovatelj i ubojica svjedoči o nečijem humanizmu zločinac Hrstić je predstavljen je kao humanist,  iako je redateljica Svetlana Broz već tada znala da je dotični optužen za ratne zločine nad Srbima u BIH.

Posebno ratne zločine silovanja. Znakovito je da je u promociji tog filma, u kojem sudjeluje spomenuti silovatelj žena iz Dretelja sudjelovalo i Vijeće Europe, točnije odjel za promociju ljudskih prava.

Eto takav čovjek, Saracin iz tog i takvog Bundestaga govori nam  o zaštiti ljudskih prava, dok godinama uporno odbija odgovoriti na pitanje kada se misli ispričati žrtvama silovanja Miroslava Hrstića što mu je dao posrednu zaštitu.