Published On: Uto, lis 23rd, 2018

ČOVIĆ ZA RTRS: Izmjene Izbornog zakona uvjet su za formiranje vlasti (VIDEO)

 

Hrvatski narod se mora izboriti za izmjene Izbornog zakona, kako im Bošnjaci više nikada ne bi birali predstavnike, izjavio je u emisiji Telering Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH,  hrvatski član Predsjednišva BiH.

Upravo to će, ističe, biti veliki izazov za BiH.

Izmjene Izbornog zakona uvjet  su hrvatskog naroda, a ne Čovića, za formiranje vlasti

– O Izbornom zakonu nismo smjeli pričati od četvrtog mjeseca ove godine kada je Centralna izborna komisija rekla da su izbori 7. listopada.

Onda se neko tu pokušao igrati, a dvije godine nije ništa radio. Danas trebamo izvršiti izmjene Izbornog zakona i dosljedno uvažiti odluke Ustavnog suda BiH – rekao je on.

Čović je istakao da, kada se to uradi, vlast može biti formirana za sedam dana.

On je naveo da je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić “mala marioneta i pogodan alatić” u rukama radikalne bošnjačke politike, dok je izbor Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva pozitivan za europski put BiH.

Istaknuo je da je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, političar koji drži riječ, ispunjava obaveze, kao i da je jasan i nedvosmislen.

– Nismo suglasni o mnogim pitanjima, ali sprovodimo one u kojima jesmo. Uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju SNSD-a i HDZ-a BiH i naredne četiri godine, vidjet ćemo u kojoj formi. Mislim da ćemo se ubrzo i formalno sastati, nakon službenih rezultata izbora – rekao je Čović.

Čović je naglasio da Komšiću mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne pripada na bilo koji način.

– Komšić niti je legalan, niti legitiman. Njegov izbor je protuzakonit, jer je ugrožen cijeli narod – rekao je on.

Čović je istaknuo da je BiH dovedena pred krizu koja može imati nesagledive razmjere, zbog poziva da se glasa u ime Hrvata, da se biraju dva člana Predsjedništva.

On je naveo da je HDZ BiH na izborima ostvarila i više nego dobar rezultat, kakav nije od 1996. godine, te da to podrazumijeva i veliku odgovornost prema glasačima.

Čović je rekao da će HDZ BiH ulaziti u koalicije sa onima sa kojima može kreirati budućnost i jasnu poziciju hrvatskog naroda u BiH, te realizirati projekte koje su predstavljali u izbornoj kampanji.

Ovo što se dogodilo je u konačnici loše i za bošnjački narod. A morat će se kazati i koje su bile politike koje su plaćale Komšiću kampanju, izjavio je Čović.

“SDA je to neskriveno radio. Imali su dvije fronte. S jednom su išli prema nekim hrvatskim strankama, drugim su išli prema Komšiću. Da je Komšiću trebalo 300 tisuća  glasova, on bi toliko dobio. Davani su vrlo jasni naputci kako dijeliti glasove unutar jedne kuće, obitelji”, ustvrdio je Čović te dodao kako je i iz međuarodne zajdnice bilo “tihe potpore” ovakvom scenariju.

Kazao je kako neki predstavnici međunarodne zajendice i nakon izbora nastavljaju sa sličnom politikom “obilazeći Središnje izborno povjerenstvo i sugerirajući tko treba biti pozvan na koji sastanak” te je ocijenio kako je to “neprihvatljiv standard ponašanja”.

Kazao je kako su Hrvati u BiH bez obzira na sve danas sasvim dovoljno integrirani da mogu slati jasne poruke.

“Zato sam ja i rekao da imamo Hrvatski narodni sabor (HNS)  jer kad nemate druge mehanizme, morate se znati zaštititi. Snaga koju smo dobili je i iz Hrvatske i iz svih institucija Hrvata diljem svijeta. Tisuće brzojava dobio sam za ovakav izborni rezultat, koji je veličanstven, bez obzira na sve. Imamo dovoljno da možemo reći da ovako ne može, i da je ovo prevršilo svaku mjeru”, kazao je Čović.

Poručio je kako će se Komšić i s time suočiti kada kao član Predsjedništva BiH pokuša komunicirati s Hrvatima u budućim domovima naroda oko zaštite vitalnog nacionalnog interesa. U tim situacijama, upozorava Čović, Komšić će se ponovo suočiti s porukom da nije predstavnik hrvatskog naroda koja mu je neposredno nakon izbora poslana iz dijelova BiH s hrvatskom većinom.

Čović je kazao kako, unatoč problemima koji postoje oko uspostave domova naroda u Federaciji BiH i u državi, vlast ipak bez zapreka može biti uspostavljena na državnoj razini, a za ostale razine će se to tek vidjeti.

Za sada je sigurno, ocjenjuje Čović, kako će vlast činiti pobjednici kod Hrvata i Srba, a to su HDZ s partnerima i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s svojim partnerima, dok za trećeg partnera “treba sjesti i razgovarati”. Slično je i u Federaciji BiH gdje se u pet županija vlast ne može uspostaviti bez HDZ-a.

Hoće li treći parter biti SDA, Čović nije izrijekom odgovorio dodajući kako su u pitanju načela oko kojih se moraju usuglasiti među bošnjačkim stranakama odnosno odustati od “građenja unitarne i jednonacionalne države”.

Potvrdio je ipak kako će Dodikovoj stranci ponuditi ministarsko mjesto u vladi Federacije BiH, dok će HDZ imati svog ministra u vlasti Republike Srpske.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare