Published On: Sub, kol 25th, 2012

Čović u Mostaru razgovarao s Dodikom o smjeni Lagumdžije, a potom s Radončićem i liderom SDP-a

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik sastali su se prije nekoliko dana kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Kako doznaje Večernji list, dvojica lidera razgovarala su u Mostaru na radnoj večeri, a teme sastanka su bile aktualna situacija u BiH, te novonastala politička kriza i to nešto više od mjesec dana prije lokalnih izbora u BiH.

Dodik je objasnio Čoviću i razloge traženja smjene Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova. Lideri su se složili i to je zajednički stav kako nije dobro da se ovo događa u vrijeme predizborne kampanje. Potrebno je predizbornu kampanju i lokalne izbore završiti i onda se opet okrenuti unutarnjim pitanjima, doznaje list.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao je predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o inicijativi hrvatskoga bloka da u parlamentarnu proceduru upute prijedlog izmjena Ustava BiH i time ispoštuju zahtjeve koje je pred bh. lidere postavila Europska unija.

Kako doznaje Večernji list razgovaralo se o sadržaju prijedloga, europskom putu BiH, te sastanku lidera koji bi trebao biti u rujnu. HDZ BiH i SNSD imaju sporazum o suradnji i tog će se sporazuma kao i dosad obje strane držati, također postoji i kodeks među šestorkom koji su se sve stranke obvezale poštivati. Hrvatski blok se nikada nije htio miješati u to kakve će koalicije sklapati druga dva naroda, jednako kao što su žestoko reagirali i bili poniženi kada su “drugi” određivali tko će predstavljati Hrvate.

Pojedini hrvatski predstavnici u parlamentima BiH i Federacije BiH smatraju kako se treba koncentrirati na ispunjavanje uvjeta koje je pred BiH postavila EU i poštovanje rokova, a unutarnja pitanja ostaviti nakon lokalnih izbora.

Naime, kako se doznaje, Milorad Dodik ustrajat će u zahtjevima da se u Parlamentu pokrene glasovanje za smjenu Zlatka Lagumdžije. Predstavnici drugih stranaka nisu se o ovom zahtjevu izjasnili. U prvom planu su sada izbori i odluke sudova vezane uz rekonstrukciju vlasti u BiH.

Istoga dana Čović je na radnom ručku razgovarao i s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a teme su bile iste – politička situacija u BiH, put u EU i upoznavanje s inicijativom hrvatskog bloka. Telefonski su razgovarali Čović i Lagumdžija, a sljedećih dana će biti upriličen sastanak s liderom SDS-a Mladenom Bosićem.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare