Subota, 13 travnja, 2024

ČOVIĆ: U Bruxellesu ćemo potvrditi da imamo dogovoren koordinacijski mehanizam

Must Read

Koordinacijski mehanizam već imamo i to ćemo svi zajedno potvrditi u Bruxellesu. Da tražimo još neke prilagodbe i promjene to je točno i kada ih usuglasimo one će biti sastavni dio koordinacijskog mehanizma, ali do tada imamo ono o čemu smo se već usuglasili.
Siguran sam da ćemo do kraja ovog mjeseca s dnevnog reda definitivno skinuti i pitanje prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU – izjavio je za Fenu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uoči odlaska u Bruxelles, gdje će narednih dana članovi državnog predsjedništva, između ostalog, razgovarati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom.
Iako to, kako kaže, sad možda i ne izgleda tako, Čović je uvjeren da će nakon povratka članova Predsjedništva BiH iz Bruxellesa, biti jasno da je BiH ispunila ključne preduvjete za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.
-Ostaje nam još dva-tri dana da na tome intenzivno radimo i siguran sam da će i ministar Mirko Šarović kroz nadležna povjerenstva aktivno raditi na tome s predstavnicima EU i da će o tome informirati na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje u petak u Bruxellesu. Ne vidim niti jedan razlog zašto mi do kraja ove godine ne bismo predali aplikaciju za članstvo u EU – ocijenio je u predsjedatelj Čović.
Govoreći o mogućim negativnim posljedicama nedavne odluke Ustavnog suda  BiH o neustavnosti Zakona o blagdanima Republike Srpske na političke procese u zemlji, uključujući ispunjavanje zahtjeva koje pred BiH postavlja EU, predsjedatelj Čović je kazao da ne želi komentirati samu presudu, ali da je nemoguće izbjeći njen utjecaj na politička događanja u BiH.
-I najmanji detalj može destabilizirati naše odnose, ali treba zamijetiti i nešto drugo, što mnogi još ne prepoznaju. Mi smo vitalno promijenili taj odnos prema problemima. Umjesto da ih prihvaćamo na način da nas oni potpuno uspore i da se bavimo isključivo njima, mi pravimo novi iskorak. Može zvučati nelogično, ali to nam je dodatni poticaj da ubrzamo sve aktivnosti kada je riječ o euroatlantskom procesu i da provodimo ubrzano strukturalne reforme, uključujući pravosuđe. Time ćemo eliminirati potrebu da netko uopće komentira odluke sudova  – kazao je u razgovoru za Fenu predsjedatelj Čović.
Članovi Predsjedništva BiH će u srijedu sudjelovati na konferenciji u povodu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma koju u Europskom parlamentu organizira troje hrvatskih europarlamentaraca, a na koju su pozvani i Federica Mogherini i Johannes Hahn.
-Bit će to prigoda za razgovor o prošlosti i sadašnjosti, ali posebno budućnosti BiH. Dobro je što je organizirana ova konferencja, jer o čemu bi drugom trebali govoriti europarlamentarci iz Hrvatske ako ne o stabilnosti BiH kao ključnog susjeda koji obavija oko tisuću kilometara granice s EU. Ono što me veseli jest taj istančan osjećaj za problematike u BiH i budućnost BiH, jer je tih 11 glasova parlamentaraca iz Hrvatske i mnogo drugih koje oni indirektno stvaraju u Europskom parlamentu velika potpora nama u BiH na europskom putu – ustvrdio je Čović.
Planiran je i sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke,  budući da sva trojica članova Predsjedništva BiH dolaze upravo iz pučkih stranaka.  Također je predviđen i sastanak s predstavnicima NATO-a.
-Razgovarat ćemo o statusu BiH i ambicioznom planu da već u šestom mjesecu iduće godine na ministarskom sastanku u Varšavi BiH krene dinamikom zacrtanom MAP-om, da bi naš put ka euroatlantskim integracijama imao puni smisao i bio vidljiv što se tiče EU u idućih mjesec dana, a u slučaju NATO-a u idućih pet ili šest mjeseci – zaključio je Čović u razgovoru za Fenu. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -