Published On: Čet, ruj 15th, 2016

ČOVIĆ: Sve se više govori o reorganizaciji BiH, novim federalnim jedinicama i poboljšanju položaja Hrvata u BiH


Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, Dragan Čović, za N1 je prokomentirao pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, te odraz toga na događaje u regiji, kao i planove BiH na putu za EU i NATO te izgradnju cestovne infrastrukture.
“Rezultat je više nego dobar, pomalo i iznenađujući. 5-6 dana prije izbora su bila drugačija stajališta. Mislim da će vrlo brzo napraviti vlast s manjinskim strukturama u Saboru. Za nas će biti važno da neće biti gubljenja vremena i nadmudrivanja oko izvršne vlasti. Siguran sam da ćemo dosadašnje razine u odnosima s BiH podići na višu razinu, posebno kad je u pitanju euroatlantski put BiH. Treba znati da mi moramo obaviti značajan dio posla i posljednjih mjesec dana smo počeli brže raditi”, istaknuo je član Predsjedništva BiH.
On je kazao da sljedeći tjedan očekuje zeleno svjetlo iz Bruxellesa za BiH. Također smatra da će se ubrzati stvari oko MAP-a. “Krajem godine bi mogli dobiti aktiviranje članstva i MAP-a”, rekao je Dragan Čović.
Lider HDZ-a u BiH smatra da je jako važno da Hrvatska, pored svoje izvršne vlasti i odnosa prema BiH, napravi iskorak sa svim zemljama u okruženju.
“To će značiti da će BiH lagano postati središte događaja u Jugoističnoj Europi što stvara prostor za nove investicijske zamahe u BiH. Plenković zna odlično odnose u ovom području, a ima posebno ulogu u EU i Parlamentu EU.”, pojasnio je.
Kazao je da će zamoliti sve kolege, i kroz Predsjedništvo i kroz institucije BiH, da se otvore vrata jednog pozitivnog razgovora i razumijevanja u odnosima jer to daje jednu potpuno novu dimenziju BiH.
“Vrlo brzo ćemo vidjeti sastanke premijera BiH i Hrvatske, sastanke vlade gdje će se u prvi plan, pored našeg europskog puta, staviti mnoge investicijske stvari koje treba izbalansirati. To će značiti ohrabrenje za hrvatski narod u BiH kada je u pitanju naš status i osiguranje institucionalne jednakopravnosti.”
Na pitanje hoće li cijela regija nakon izbora krenuti u mirnije vode, Čović odgovara da u to ne sumnja.
“Vrlo brzo ćete vidjeti kako će se promijeniti retorika na relaciji Beograd – Zagreb i Sarajevo – Zagreb. Bez suvišnih riječi koje mogu opterećivati odnose podcjenjivanja već partnerski pružena ruka”, smatra član Predsjedništva BiH.
Lider HDZ-a u BiH je kazao da je s predsjednikom HDZ-a u Hrvatskoj načelno razgovarao o potrebi ustavne i institucionalne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH. U posljednje vrijeme sve je više govora o reorganizaciji BiH, novim federalnim jedinicama i poboljšanju položaja Hrvata u BiH.
“Imamo potpunu podršku Plenkovića i HDZ-a u Hrvatskoj. Na nama je da zajedno istovremeno kreiramo naš europski put, ekonomsku stabilnost i reorganizaciju. Plenković će uvažiti ono što se dogovore predstavnici Hrvata i predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH. To je njegov pristup. U tom pravcu se i razvijaju stvari od kad je on došao na mjesto predsjednika HDZ-a.”

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x