Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Čović: Stalno razgovaramo o rekonstrukciji Vlade FBiH

Must Read

bigger (5)Svi čelnici šest stranaka na vlasti, osim Sulejmana Tihića, potvrdili su dolazak na sastanak 16. svibnja u Sarajevu ili Mostaru, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je potvrdio da je proteklih dana imao niz sastanaka s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, kao i ostalim liderima, a u sklopu priprema za taj sastanak.

– Teme su presuda “Sejdić – Finci” i pokušaj da dođemo ili da se približimo rješenju na bazi usuglašenih principa. Na dnevnom redu naći će se samo dvije točke, presuda Suda u Strasbourgu i analiza realizacije zaključaka sastanaka u Banjoj Luci – kaže Čović.

Čović je za ‘Avaz’ prokomentirao i razlaz u vladajućoj koaliciji, SDA je glasovala protiv proračuna.

– Nije mi iznenađenje da su bili protiv, jer mi je Tihić prekjučer rekao da će glasovati protiv. Uostalom, član Predsjedništva Bakir Izetbegović glasovao je protiv. Tako da to nije iznenađenje. Ali, zanimljiva je strategija. Nije moje da procjenjujem zašto je neka stranka glasovala protiv, ali ako je dio šestorke, onda je, sa te strane, zanimljivo. Meni se čini da je to nova pozicija SDA u pripremi za lokalne izbore. Sada žele ojačati svoju poziciju u odnosu na SDP kod glasačkog tijela. Tako da dio te strategije do jedne mjere razumijem, ali mi nije baš logična. No, svatko ima pravo na svoju strategiju.

Čović ipak ne vjeruje da će SDA blokirati donošenje proračuna u Domu naroda:

– Mislim da su predstavnici SDA i Tihić preozbiljni političari da bi na taj način otvorili prostor da svi drugi sutra u nekoj drugoj fazi po istom konceptu spekuliraju. Mislim da se to neće dogoditi. Ali, sačekajmo.

Na pitanje je li na sastancima s Lagumdžijom bilo razgovora o rekonstrukciji Vlade FBiH, predsjednik HDZ-a BiH ističe:

– Mi u kontinuitetu razgovaramo o toj temi. Budući da su svi rokovi istekli, na tome moramo odmah poraditi ako mislimo imati neki napredak. Ako ne, onda ćemo, očito, imati dosta problema na relaciji između pojedinih razina vlasti.

Rekonstrukcija Vlade mora se dogoditi. Ako se to ne dogodi, postavlja se pitanje odnosa hrvatskih lidera prema toj Vladi. Mi smo do sada onako blago govorili da je ona neustavna i nezakonita. Međutim, ako se to ne dogodi u ovom paketu u narednih petnaestak dana, kada budemo rješavali sva druga pitanje, onda se uistinu postavlja pitanje svih naših relacija i komunikacija s Vladom, zaključuje Dragan Čović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -