Published On: Sri, ožu 24th, 2021

Čović: SDA blokadama želi kupiti vrijeme

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da su izmjene Izbornog zakona BiH najvažnije političko pitanje i da stav SDA u vezi s ovom temom mora prestati biti maksimalistički, protuvustavan i kontraproduktivan.

Pitanje Izbornog zakona usmjerava sve procese koji dolaze i traženje nekakvog alibija za nepostizanje dogovora neće uspjeti, rekao je Čović za Dnevni avaz.

Podsjećajući da su HDZ i SDA potpisali prošle godine političke sporazume o održavanju izbora u Mostaru i izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu su počeli razgovori dvije stranke, Čović je rekao da je SDA naknadno postavio zahtjeve koji se odnose na Vladu Federacije BiH, pitanje Ustavnog suda FBiH i niza drugih stvari.

Blokade kojima žele kupiti vrijeme da se ne postigne nikakav dogovor su nedopustive i jasno je vidljivo tko je politička opcija koja ne želi postići dogovor, istaknuo je čelnik HDZ-a BiH i poručio da će rekonstrukcija ili potencijalno formiranje nove Vlade FBiH ovisiti od dinamike razgovora o Izbornom zakonu BiH.

Ocijenivši da SDA nije do kraja uvjeren u vlastiti kapacitet i parlamentarnu podršku u Parlamentu FBiH, Čović je istaknuo da legitimni predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko HNS i HDZ imaju jasan stav, parlamentarnu snagu i kapacitet koji je nezaobilazan, prenosi Srna.

Već smo odavno istaknuli da ili nova Vlada FBiH ili rekonstruirana mora imati jasnu programsku agendu i ključne ciljeve, rekao je Čović i poručio da je HDZ dosljedan u inzistiranju na programu reformi koji obuhvaća širi reformski paket, pri čemu je pitanje Izbornog zakona BiH ključ svega.

Kada je u pitanju nabavka cjepiva protiv koronavirusa, Čović je konstatirao da je to postalo presudno političko, zdravstveno i sigurnosno pitanje na globalnoj razini i da se uz sve napore Vijeća ministara i entitetskih vlada na neke stvari nije moglo do kraja utjecati jer su se odnosile na dio koji su dobavljači i distributeri trebali uraditi.

Konačno je potpisan ugovor između Vlade FBiH i dobavljača, te je pitanje dana dolaska naručenih doza cjepiva, čime konačno ulazimo u proces cijepljenja stanovništva. Nakon što taj proces otpočne, stvaraju se i pretpostavke za ublažavanje mjera koje je federalni Krizni stožer donio prošlog tjedna, rekao je Čović za Avaz i pozvao na strpljenje, ističući da ljudski životi nemaju cijenu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>