Čović: Prijedlog SDA u predmetu Sejdić- Finci znači- Hrvati nema vas nigdje

Predsjednik HDZ Bih Dragan Čović izjavio je je kako će odnos zastupnika ove stranke u Parlamentu BiH prema zahtijevu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za smjenom ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije ovisiti o njihovom odnosu prema temeljnom zahtijevu HDZ BiH

-Naš temeljni zahtijev je osigurati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i da legitimni predstavnici naroda budu zastupljeni u vlasti. Od odnosa naših partnera prema tom pitanju i njihovom vjeroostojnom ponašanju ovisit će i naš odnos prema njima, kazao je Čović.

Podsjetimo, predsjednik RS-a  zahtijeva Lagumdžijinu smjenu , tvrdeći da je prekršio Ustav, jer nije imao vlaštenje Predsjedništva BiH da da instrukciju stalnom predstavniku BiH u Općoj skupštini UN-a da podrži reoluciju o Siriji.

Čović je kazao kako je o pitanju smjene ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, razgovarao i s Lagumdžijom i s Dodikom, te liderima ostalih stranaka članica vladajuće koalicije- radončićem i Ljubićem. Rekao je kako pitanje povjerenja šefu bh diplomacije neće doći na dnevni red prije okončanja lokalnih izbora
Predsjednik HDZ-a BiH precizirao  je kako će dva HDZ-a u četvrtak predati svoj prijedlog izmjena ustava i izbornog zakona  kako bi se implementirala presuda suda u Strazbourgu u predmetu „Sejdić- Finci“, čime će se ispoštovati rok definiran briselskom Mapom puta.

Komentirajući prijedlog SDA o implementaciji presude Sejdić- Finci Čović je kazao kako je Tihić na sastanku u Mostaru predlagao isto ovo što predlažu dva HDZ-a, a onda je okrenuo ploču. – Njegov prijedlog treba promatrati u kontekstu kampanje za lokalne izbore i on znači- Hrvati nema vas nigdje
Podsjetimo, prijedlog SDA kojeg je prezentirao predsjednik ove stranke Sulejman Tihić sadrži dvije varijante. Prema prvoj članovi Predsjedništva Bih birali bi se izravno, jedan iz RS, a druga dvca iz F BiH, bez etničkog prefiksa , s tim da bi federacija BiH bila jedna izborna jedinica. Drugi model je da se članovi Predsjedništva BiH biraju neizravno u Parlamentu BiH, s tim da bi se birali u Zastupničkom domu Parlamenta.

Prema Čovićevim riječima do okončanja lokalnih izbora neće biti sastanaka lidera šest odnosno 7 vladajućih stranaka, niti aktivnosti na rekonstrukciji Vijeća ministara i vlasti u F BiH.( M.Š. / Dnevnik.ba)