ČOVIĆ: Preslab je ruski utjecaj u BIH, posebno u Federaciji

Mostar — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da bi BiH “trebala  jačati suradnju s Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamenatarne suradnje”.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. veljače, boraviti u posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Uoči zvanične posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatirao da je “krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH”.

On je za “Rosijsku gazetu” izjavio da namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko “da ojačaju međuparlamentarnu suradnju, čime bi se pomoglo gradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi”.

– Namjeravam izići s inicijativom o organizaciji aktivnije suradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, gradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne suradnje – istaknuo je Čović, lider HDZ-a BiH.

Među aktualnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutarnja stabilnost radi gradnje odnosa između tri naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka.

– Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško  izgraditi odnose s drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo što  naučiti od Ruske Federacije – naglasio je Čović.