Published On: Wed, Aug 12th, 2020

ČOVIĆ: Pregovore sa SDA završit ćemo do kraja prosinca; godinu prije Općih izbora imat ćemo Izborni zakon

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović najavio je, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis, da će pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH između HDZ-a BiH i SDA početi početkom rujna, završiti se koncem prosinca te da ćemo nakon toga imati legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama.

Čović je u izjavi novinaru HMS-a, nakon svečane sjednice Gradskog Vijeća koja je održana povodom Dana Grada Širokog Brijega, kazao da su osnova političkog dogovora dva sporazuma koja su HDZ BiH i SDA potpisali u lipnju u Mostaru, a čemu su svjedočili predstavnici međunarodne zajednice.

“Imamo dva sporazuma, a jedan je posvećen Mostaru koji je vezan izravno jer smo u isto vrijeme kolega Izetbegović i ja sa suradnicima to potpisali”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH podsjeća da se sporazumom za Mostar manje-više sve dogovorilo te da bi se na prvoj sjednici Gradskog vijeća trebalo riješiti pitanje Statuta Grada Mostara koje je sporazumom također definirano. Drugim sporazumom, kako kaže, rješava se pitanje legitimnog političkog predstavljanja i izbornog zakonodavstva.

“Drugi sporazum odnosi se na izborno zakonodavstvo i legitimno predstavljanje, naravno, uvažavajući sve presude Suda u Strasbourgu odnosno našeg Ustavnog suda. Dominantno smo tu naglasili Predsjedništvo BiH i Dom naroda, ali u osnovi se tu radi o legitimnom predstavljanju na svim administrativnim razinama vlasti u BiH”, rekao je Čović dodavši da je rok za početak pregovora SDA i HDZ-a BiH tri mjeseca nakon potpisanog sporazuma.

-Počet ćemo početkom devetog mjeseca, a kraj mora biti kraj dvanaestog mjeseca što znači da ćemo za tri mjeseca završiti te pregovore, istaknuo je Čović.

Referirajući se na izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, o tome kako on i njegova stranka neće pristati na bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH kojima neće biti zadovoljni predsjednici SBB-a i DF-a, Fahrudin Radončić i Željko Komšić (što bi prema znanim stavovima drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića značilo da SDA neće pristati na to da Hrvati sebi mogu izabrati člana Predsjedništva, op. hms.), Čović kaže da je Izetbegovićeva stvar s kime će usuglašavati vještine i sadržaj pregovora.

-I HDZ će, i svi mi koji smo s hrvatske strane angažirani kroz HNS, također dogovarati modele. Siguran sam da ćemo u godini prije održavanja Općih izbora imati Izborni zakon. To, također, definira ovaj sporazum i jamče predstavnici svih međunarodnih institucija”, rekao je Čović izjasnivši se da ćemo sigurno imati legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a kaže da ni na koji način ne bi želio komentirati kako će neki drugi partneri tom pregovaračkom procesu pristupati te je “veliko pitanje hoće li ti isti (SBB i DF)  do tada uopće biti Izetbegovićevi partneri”.

-To ni na koji način ne bih problematizirao; pregovore vode HDZ BiH i SDA, rekao je Čović pojasnivši da je pregovarački tim koji dogovara izmjene Izbornog zakona istovjetan onomu koji je dogovorio prethodna dva sporazuma iz lipnja.