Published On: Sri, ruj 15th, 2021

Čović pisao diplomatima: Konstitutivnost i legitimno političko predstavljanje nisu predmet trgovine; izmjene Izbornog zakona vitalan zadatak


“U svjetlu ovih važnih vremena za Bosnu i Hercegovinu, dopustite mi da Vam se obratim s nekoliko riječi, koristeći priliku i da izrazim svoju duboku zahvalnost Vama i Vašoj administraciji za stalnu podršku napretku Bosne i Hercegovine. Kao ključni sudionici brojnih važnih procesa u našoj domovini, želim Vas informirati o sljedećem.

Prilike u kojima se nalazimo zahtijevaju da naša pažnja bude posvećena ključnim reformama pred kojima se nalazimo. Imajući to u vidu, pozivam na Vašu pozornost i pomoć dok radimo na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, procesu koji mora biti dovršen u predstojeća tri mjeseca ove neizborne godine i koji zahtijeva ograničene ustavne reforme. Postojeća diskriminacija u našem sustavu mora konačno biti eliminirana, a jednakost osigurana i zaštićena. Ovo je kritična komponenta održavanja izbora 2022. godine.

Pri tome, držim važnim podsjetiti na političko postignuće u kojemu je i sama međunarodna zajednica odigrala važnu ulogu – Mostarski sporazum iz lipnja 2020. Ovaj politički sporazum ne samo da je postavio temelje za održavanje Lokalnih izbora u Gradu Mostaru, već je i postavio temelje za zajednički prihvaćenu odgovornost za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Kao često spominjan primjer konstruktivnog političkog dijaloga, naša je kolektivna odgovornost da ne dopustimo da takav primjer bude ukaljan manjkom odgovornosti za pridržavanje preuzetih obaveza. Činjenica da Izborni zakon mora biti ozbiljno shvaćen i žurno riješen se ne može osporiti. Stoga, sve je važnije da naš fokus ostane neometen dok se približavamo konačnim mjesecima prije 2022. godine.

Skrećem Vašu pažnju na nedavno fabricirane matematičke informacije koje se odnose na zastupljenost ili nezastupljenost u pojedinim tijelima vlasti, a koje su stavljene pred predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Žalosti me da neki domaći politički čimbenici još uvijek ne shvaćaju ozbiljnost situacije, niti našu odgovornost i beneficije iskoraka kojega možemo poduzeti, baveći se više poticanjem destabilizirajućih političkih narativa i uništavanjem zaglavnog kamena, temelja Bosne i Hercegovine koja počiva na principu konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja.

Kažem ovo duboko svjestan prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine – jednakopravnost, konstitutivnost, pravo na legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama nisu podložni političkom trgovanju niti matematičkoj prevari.

Uvažene Ekscelencije, odgovorno tvrdim kako su sve političke stranke Hrvatskog narodnog sabora spremne aktivnije se uključiti u konstruktivan dijalog o povećanju funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine te Bosne i Hercegovine u cjelini kada uspješno dovršimo naš vitalni zadatak izmjene Izbornog zakona tijekom 2021. godine. Važno je, držim, iskazati i to kako će postizanje dogovora o Izbornom zakonu pozitivno utjecati i na funkcioniranje Federacije Bosne i Hercegovine, kao važan korak u ispravnom smjeru.

Sukladno s našim dugogodišnjim aspiracijama budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u, naša predanost euroatlantskim integracijama je ustrajna. Stoga je važno naglasiti kako nadolazeći pozitivni pomaci koje možemo poduzeti imaju snagu ne samo doprinijeti unutarnjoj stabilnosti, napretku i razvoju Bosne i Hercegovine, već i našoj euroatlantskoj budućnosti. Pozivam sve da ispune ono što je potrebno, očekivano i integralno za bolju Bosnu i Hercegovinu”, navodi Čović u pismu diplomatskim predstavnicima u BiH.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Mali ali jako bitni koraci u denunciranju komšićve demagogije i bošnjačkog glumatanja i prikrivanja pretenzija da se pokušava od Federacije u prvom koraku napraviti muslimanski entitet, a u drugom majoriziranjem Srba da opd BiH naprave prvu islamsku državu u Europi vođeni Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića.
Izborni zakon nema alternativu i to Čović veoma jasno i koncizno objašnjava u ovom pismu.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Nećemo sad mi Hrvati izborni zakon, hoćemo totalnu blokadu i raspad države skupa sa Srbima, i aktiviranje HZHB.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Samo HZHB

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

To ce uradsit bosnjaci svojim licemjerjem!Netrebamo mi oni sve rade da je razvale kako bi se oslobodili nas a da nebudu krivi ovim protektorima sa zapada.

Stjepan1Tomašević
Stjepan1Tomašević
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Nema nikakvog tzv.3 entiteta samo ponovno aktivirati našu HR Herceg Bosnu u punom kapacitetu odvojiti financije,policiju,školstvo itd. od 23%talibaniije jer nam nitko nije ništa poklonio i dao što muslimani iz 23% frfljaju da su oni nekome nešto dali pogotovo neki tamo njihov izmetbegović,mi Hrvati smo našu Herceg Bosnu obranili i sačuvali oružjem zahvaljujuči našem HVOu i HVu tj.našim hrabrim hrvatskim vojnicima!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stjepan1Tomašević
1 godina prije

HRHB

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Za to što si naveo nije dovoljna HZHB nego HRHB – Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

PrDežulović
PrDežulović
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

HERCEG-BOSNA MOJA DEŽELA! SAMO Hb KAO GARANT OPSTANKA, tek onda “da vidimo” s kime ćemo se udružiti, jer okolo je “raznih susjeda”, kaj ne? kad neretva moru krene, ti se onda sjeti mene,… nek se vidi da nas imaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

On pisao pismo međunarodnim. To je samo mali korak do konačnoga cilja- koji se ostvaruje sa svojim prijedlogom onoga što tražiš. prijedloga nema, pismo ostaje na emotivnoj razini nedorečenosti. Izvolite gospodo zasukati rukave, raditi, napisati prijedlog izmjena ustava i zakona. Do tada- ovo je vaš nerad.

PrDežulović
PrDežulović
1 godina prije

konju, traži da se PROVEDE DOGOVOR SA SATANAKA SA onim banditolikim ambasadorom i srpskim zetom “poljanecom” i onom suprugom svog muža u mostaru. ta dva ljigoprevaranta su bili GARANTI ZA IZBORE U MOSTARU (za koje su sve uradili da ih izgubiš) ALI, u paketu i ZA IZMJENU IZBORNE PRIJEVARE, koju je kasnije, po običaju i s prijezirom odbacio mali šibicar terorističke organizacije “muslimanska braća”_ babin islamistički prijestolonasljednik i primitivac booookir.

never baklava
never baklava
1 godina prije

Čoviću, ako si želio da te ozbiljno dožive, umjesto samo svojeg jezika mogao si pokazati i zube – bez adekvatne promjene IZ najaviti totalnu blokadu izbora.

Ne bi se ti štel zbog par “sitnica” stranim Ekselencijama zamjeriti.

Tebi ni ovako nije loše.

PrDežulović
PrDežulović
1 godina prije

šta ono bi tzv. mala šugoslavija?!?!

Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Jedini nositelj E.U vrijednosti je naš Gagi.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Risovčanin
1 godina prije

Molim Vas hoce li mi reci koje su to E.U. vrijednosti cisto da nas educirate prije nego udjemo u E.U. ?