Published On: Sat, Jun 29th, 2013

ČOVIĆ: Nismo naivni pristati na građansku FBIH, to bi vodilo nestanku Hrvata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u intervjuu za Glas Srpske da bi preustroj Federacije BiH, kao građanski uređenog entiteta vodio nestanku Hrvata, te je ocijenio da je pokušaj provedbe toga procesa glavni razlog zastoja BiH za zemljama regije, ponajprije Hrvatske koja za dva dana postaje članicom Europske unije.

Čović je komentirajući nedavnu inicijativu američke administracije u BiH koja je rezultirala preporukama što ih je izradio šesteročlani tim domaćih stručnjaka ocijenio pohvalnom ističući da politički predstavnici Hrvata nisu konzultirani u njihovu donošenju.

– To što je radila američka administracija imalo je cilj da se naprave neke promjene, ali se bojim da u dobrom dijelu preporuka ima onih koje su  suprotstavljene. Bit će potreban golem napor da izađemo iz sadašnjeg stanja u Federaciji BiH. Federacija treba biti racionalnije organizirana, ali ne na način da od nje napravimo građansku državu. To je pokušaj stavljanja pečata na nestanak Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, rekao je Čović.

Dodao je da predstavnici ove stranke nisu naivni ulaziti u takve aranžmane.

Predsjednik HDZ-a BiH upravo taj scenarij pokušaja da se umanji uloga Hrvata u BiH vidi kao glavni razlog posljednje krize, koju se ocjenjuje najtežom od Daytona.

BiH je već dulje vrijeme u stagnaciji i to od trenutka kada su Bošnjaci nametnuli hrvatskog člana Predsjedništva u liku Željka Komšića. Od tada BiH preživljava jednu duboku krizu, rekao je Čović dodajući da se na taj način poigrava sa sudbinom BiH, a ne samo Hrvatima.

Susjedi su otišli naprijed, Hrvatska postaje članica, Srbija dobiva datum za otpočinjanje pregovora, ali mi smo tu gdje jesmo, zaključio je Čović.

Predsjednik HDZ-a najavio je i kako najvjerojatnije neće zajedno sa SDP-om uspjeti rekonstruirati vladu i ući u vlast u Federaciji BiH za što je krivnju prebacio na komplicirani federalni ustroj, ali i nezainteresiranost partnera iz te stranke.

 

Bljesak.info/HRT