Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Čović: Nećemo se odazvati pozivima SDA, za to nema nijednog razloga

Must Read
Nećemo se odazvati pozivima SDA, za to nema nijednog razloga.
Mi smo svoj dio posla, koji se tiče pronalaska partnera u Federaciji BiH, obavili potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to provesti.
Kroz taj sporazum kazali smo da ćemo uspostaviti vlast na razini Vijeće ministara, entiteta i svih županija gdje to možemo – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako se razgovori o provedbi potpisanog sporazuma nastavljaju sljedećih dana.

Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na načina da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da idući tjedan završava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori, a gospođa Krišto je već danas kao mandatar, sukladno zakonu, otišla u provjeru – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Istaknuo je kako se nada da će Vijeće ministara BiH biti formirano prije Božića.

Što se tiče Vlade Federacije BiH, možda će nešto kompliciranije biti, tako smo i procjenjivali ranije, s obzirom na to da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane. Mi ćemo imati Dom naroda sljedećeg tjedna. Sada postoji jasna stranačka struktura – kazao je.

Ocijenio je i kako je situacija kod izbora hrvatskog i srpskog člana rukovodstva Doma naroda prilično jasna, a da će se na osnovu situacije kod predstavnika bošnjačkog naroda dalje odlučivati o “operativnim i taktičkim” potezima.

 Trinaesta ruka tu neće ništa poremetiti. Ja bih sačekao konstituirajuću sjednicu Doma naroda FBiH kada ćemo imati jasnu sliku. Što se mene tiče, a jasno smo i kazali, mi koji pregovaramo, da to neće ništa mijenjati, bilo ih 13 ili 14 – rekao je Čović.

Napomenuo je kako su moguće dodatne promjene, ali da unutar hrvatskog kluba postoji stabilnost.

Komentirajući kritike oko imenovanja Marinka Čavare za dopredsjedavajućeg Zastupničkoga doma PS BiH s obzirom na to da je na ‘Američkoj crnoj listi’ zbog korupcije, Čović je podvukao kako Čavara i njegova obitelj po pitanju korupcije nemaju ništa.

-Naravno da razgovaramo i s američkim prijateljima, u stalnoj, redovnoj komunikaciji, pa i tada kada su bile te sankcije – rekao je Čović, napominjući kako nastoje da njihovo rješenje bude usklađeno s najvišim standardima.

– HDZ nastoji da na sve razine vlasti dođu svježe snage i u prvi mah ćemo to uraditi u većini ministarstava na županijskim i entitetskim razinama, ali dok traju procesi postavljamo iskusne ljude kako bi predvodili te procese da bi se naš rezultat implementirao – objasnio je predsjednik HDZ-a BiH.

Ulazak Republike Hrvatske u Schengen Čović je nazvao kao izuzetan iskorak Hrvatske koji BiH mora slijediti i biti joj motiv kada je u pitanju ‘eurozona’ i kandidacijski status.

– Nastojat ćemo u koordinaciji s hrvatskim institucijama da režim prelaska granice koji sad imamo, ne bude složeniji i da nijedan žitelj BiH nema problema pri izlasku i ulasku – dodao je Čović.

 

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -