Published On: Sat, Oct 24th, 2015

ČOVIĆ NAKON POVRATKA IZ MADRIDA: Sastat ću se s Dodikom kako bi otklonili prepreke za aplikaciju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je i da će se ovih dana sastati s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

– Pokušat ćemo na tom sastanku razjasniti neke informacije koje dolaze iz Banje Luke, a sve u pravcu otklanjanja eventualnih prepreka koje bi mogle zasmetati podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU – kazao je Čović sarajevskom Dnevnom avazu.

U svjetlu podrške europskom putu BiH koju je Europska narodna stranka (EPP), najveća politička grupacija u Europi koja okuplja 75 stranaka, dala na ovotjednom kongresu u Madridu, Čovićje kazao da je „sada sve do nas“.

Kao jedan od sudionika skupa europskih stranaka čiji dužnosnici i kadrovi imaju najznačajniju ulogu u kreiranju europske politike, uključujući i onu naspram zemalja zapadnog Balkana, Čović je izrazio optimizam da će BiH do kraja godine uspjeti podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva naglašava da bi već sljedećeg tjedna trebao s predstavnicima Vijeća ministara BiH imati sastanak na kojem će se jasno reći što je ispunjeno od „domaće zadaće“ koju je pred bh. političare stavila EU.

Ipak, upozorava Čović, samo podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU tek je čin „otvaranja jednih vrata“ i otklanjanje, kako kaže, tek jedne „psihološke barijere“.

– Iza toga slijedi naporan rad, kako bismo sve uvjerili da smo spremni ispuniti standarde koji vrijede u EU. A oni su danas postavljeni i kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Morat ćemo se pomiriti s tim da mi nismo u situaciji postavljati uvjete, nego trebamo ipoštovati vrlo jasna pravila – ocijenio je Čović. /HMS/