ČOVIĆ: Način izbora članova Predsjedništva BiH je dogovoren


 
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je na druženju s novinarima u Predsjedništvu BiH da će nacrt proračuna BiH za 2017. godinu biti završen do sutra u Predsjedništvu BiH, te će se već ovog tjedna moći razmatrati u Vijeću ministara BiH.
Proračun za narednu godinu, po njegovim riječima, bit će donijet prije nego je ijedan donijet u posljednjih sedam – osam godina.
Način izbora članova Predsjedništva BiH je, kako kaže, manje više dogovoren, a više detalja o tome nije želio otkriti novinarima.
– Pitanje izbora članova Predsjedništva, barem što se tiče FBiH, skoro je u potpunosti riješeno – ustvrdio je Čović.
Govoreći o europskom putu BiH, rekao je da za desetak dana očekuje dobijanje upitnika, navodeći da aplikacija za članstvo, da nije bilo hrvatske administracije u Europskom parlamentu, ne bi bila predana na način na koji jeste.
– Kao što sam učinio sve da u ovoj godini predamo aplikaciju za članstvo u EU, tako ću učiniti sve da naredne godine dobijemo kandidatski status – kazao je Čović, koji u drugoj polovici 2017. godine preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH.
Naglasio je da političari iz Federacije i Republike Srpske trebaju međusobno razgovarati s krajnjom pažnjom.
– Što se tiče RS-a ne vidim nijedan razlog da putem medija trebamo između sebe komunicirati, jer to otežava situaciju – smatra Čović.
Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao da presuda “Sejdić – Finci“ ne može biti riješena do 31. siječnja, kako stoji u Master planu Predsjedništva BiH, Čović je optimističniji, te očekuje da se to pitanje ubrzo razmatra u Parlamentarnoj skupštini BiH i da je realan navedeni rok za implementaciju presude.
Odgovarajući na pitanje bi li novi zakon u šumama, koji se treba donijeti u Federalnom parlamentu, mogao izazvati određene podjele u BiH, kazao je da ne vidi razlog zašto bi šume bile predmet podjela “jer su one tamo gdje jesu“.
– To bar ne možemo svojatati. Treba odabrati najoptimalinije rješenje za šume, koje su nacionalno bogatstvo – naveo je Čović.
U kontekstu izbora delegata u Domu naroda državnog i federalnog parlamenta poručio je da se pored izbora delegata treba riješiti i pitanje odlučivanja unutar ovih tijela te pitanje izbora delegata Ostalih.
Potvrdio je da samo dvije stranke HDZ BiH i SNSD neće predložiti rješenje za funkcioniranje Ustavnog suda BiH, govoreći da se treba naći zajednički stav svih stranaka koje su na vlasti da bi taj prijedlog bio usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
U vezi uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju naglasio je da je najgore što se u medijima špekuliraju stvari i da oni koji donose odluke toga moraju biti svjesni.
– Zanimljivo je da su prvi put nakon 15 godina mediji u Hrvatskoj reagirali na neki čin, koji se dogodio u BiH. Što se tiče, Orašja, Žepča ili bilo koje druge općine u BiH trebate znati da sam od onih kojih bar jednom mjesečno provodi vrijeme u njima. Samo u ovoj godini sam bio bar deset puta u Orašju – dodao je Čović.
Krajnje je vrijeme, smatra, da se krene u depolitizaciju pravosuđa navodeći da “reorganizacija pravosuđa treba biti oslobođena od politike“.
– Ako ne bude riješeno pitanje presude “Sejdić i Finci” BiH ne može očekivati status kandidata, dok je reforma pravosuđa ključna za otvaranje poglavlja u sklopu pregovora s EU – zaključio je Čović./Fena/HMS/