ČOVIĆ: Do Nove godine na dnevni red staviti Predsjedništvo, Dom naroda i Mostar

 

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, u razgovoru za „Dnevni avaz” kazao je da se dolazak europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna u petak dočekuje s pomalo zebnje jer puno toga što je preuzeto kao obveza u posljednjih šest-sedam mjeseci uistinu se nije uspjelo završiti.
O prioritetima koji su pred vladajućom koalicijom, prvenstveno u FBiH, Čović kaže da je jučer razgovarao i sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom Brianom Yeeom, kojem je prenio očekivanja da će lideri stranaka koje čine većinu uspjeti do Nove godine “na dnevni red komunikacije staviti izbor članova Predsjedništva, Dom naroda, Izborni zakon, temu Grada Mostara”.
-To predstavlja jedan paket traženja zajedničkog rješenja, a, s druge strane, moramo provjeriti i daje li rezultate ono što smo posljednjih dana zaključivali gospodin Radončić, Izetbegović i ja kada je u pitanju federalna razina vlasti – kazao je Čović.
Kao svojevrstan test za vladajuću većinu Čović vidi zbivanja na političkoj sceni ovog i sljedećeg tjedna. Ukoliko se, kaže, realizira dogovoreno, prvenstveno u smislu kontinuiranog nastavka zasjedanja Federalnog parlamenta te ispunjenja onoga što je obećala Vlada FBiH, to bi bio pozitivan pomak.
– Onda bismo mogli i u petak Hahnu kazati da smo vrlo optimistični i da očekujemo da naš upitnik dobije i adekvatne odgovore, bez dvosmislenih promišljanja u narednih pet do šest mjeseci. To bi još realno značilo da krajem iduće godine možemo dobiti kandidatski status – precizirao je Čović.
Komentirajući izjavu Vukote Govedarice, predsjednika SDS-a, da će ta stranka tražiti posebnu sjednicu u Parlamentu BiH o pravosuđu ili, u protivnom, pozvati na referendum u RS-u, Čović kaže da je rasprava o pravosuđu potrebna, ali bez ikakvih ultimatuma.
– Treba razgovarati o tim pitanjima i uvjeren sam da moramo promijeniti odnose u pravosuđu. Ali, dok ih ne promijenimo, moramo, također, poštivati ono što imamo da ne bismo dozvolili bilo kakvo anarhično stanje u BiH – istakao je Čović./HMS/