Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

ČOVIĆ: DKP mrežu koncentrirati tamo gdje su nam ključni trgovinski partneri

Must Read

Potrebno je napraviti analizu naše diplomatsko-konzularne mreže, provjeriti njenu racionalnost i učinkovitost, da jednostavno bude u funkciji naše vanjske politike ako već za nju izdvajamo značajna financijska sredstva – izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak o pristupanju izradi Strategije vanjske politike BiH za razdoblje 2017. – 2020. godina. Zaključeno je da se formira Radna skupina za izradu Strategije koja Predsjedništvu BiH do 30. lipnja treba dostaviti načela i plan za izradu Strategije.

Radna skupina zadužena je da analizira kapacitet postojeće strukture MVP-a i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH za provođenje predložene Strategije i dostavi Predsjedništvu nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH.

-Rezultati moraju biti primjereni izdvajanjima, a tu mislim i na pripremu naših ljudi koji odlaze u diplomaciju i njihovu komunikaciju sa središnjicom. Sve to se mora izdići na jednu višu razinu. Osim toga, moramo prilagoditi našu diplomatsko-konzularnu mrežu strategiji vođenja vanjske politike. Moramo ju koncentrirati tamo gdje su nam danas ključni vanjskotrgovinski partneri, a poznato je da već petnaestak godina nismo u tome ništa mijenjali, iako se puno toga oko nas mijenja. Od MVP-a ćemo tražiti kritički osvrt na našu trenutnu diplomatsko-konzularnu mrežu u svijetu – ističe Čović.

Članovi Predsjedništva su, kaže, napravili osnovne smjernice i dali odgovornima u Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova da zajedno osmisle ključne odrednice kako bi što prije dobili strateški dokument kada je u pitanju vođenje vanjske politike BiH.

-Bez jednog takvog dokumenta mi teško možemo zakoračiti u svijet euroatlantskih integracija, ozbiljne suradnje sa susjedima ili bilo kojih drugih projekata koji imaju međunarodni karakter. Mislim da će to ići predviđenom dinamikom – istaknuo je Čović u izjavi za Fenu./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -