Published On: Čet, ožu. 2nd, 2017

ČOVIĆ: Ako dođe do preglasavanja onda ovog Predsjedništva neće biti

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH rekao je sinoć novinarima da će pokušati jutros prije dolaska visoke predstavnice za vanjsku politiku EU Federice Mogherini razgovarati s druga dva člana Predsjedništva BiH kako bi pokušao postići konsenzus i približiti stavove, kako bi pismo koje pošalju Međunarodnom sudu u Haagu bilo kao jedno.

Na pitanje što ako ne bude dogovora, čijem će stavu on biti bliži, Čović je rekao da ne može tako gledati i da ne postoji bliži stav, i da je njegov stav najbliži BiH i da neće preglasavati, jer dogodili se i jednom u ovom Predsjedništvu da netko nekoga preglasa onda više ovog Predsjedništva neće biti, rekao je Čović. On je dodao da ako ne uspije na konsultacijama postići konsenzus onda će i on biti primoran da uputi pojedinačano pismo Haagu, ali nije bio precizan što će točno pisati, prenose Nezavisne novine.

Čović je pozvao sinoć na prijamu kojeg su Bakir Izetbegović i on organizirali povodom 1. ožujka Dana nezavisnosti BiH, na obnovu društvenog dijaloga i na jaču privrženost ideji naše domovine kao zajednice konstutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih.

Rekao je da sve bojazni koje su građani iskusili prije 25 godina uoči održavanja refernduma, sve nedoumice i razgovori o formulaciji  referendumskog pitanja, još tada su razotkrile sve slabosti BiH koje nas i danas prate, uzajamno nepovjerenje, politička nezrelost, neprihvatanje konstruktivnog dijaloga, kako bi BiH svi doživljavali svojm domovinom.

“Svi moramo smoći snage da sagledamo događaje iz prošlosti na način da ne opterećujemo naše odnose danas i da ne potkopavamo mogućnost zajedničke budućnosti. BiH nije apstraktna ideja jer nju čini društveno tkivo, grupacije koje u njoj stoljećima žive, tri tradicionalne zajednice, tri kostitutivna naroda i svi drugi./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer