Published On: Thu, Jul 30th, 2020

ĆOSIĆ: Provokator kratkog razuma ostavio je svoj potpis, važno otkriti počinitelja

Provokator kratkog razuma ostavio je svoj potpis, trag svoje civilizacijske i kulturološke mizerije. Baš tu, u onom istom naselju u kojem su svoje časno i hrabro lice pokazali hercegovački franjevci kad su četrdesetih godina prošlog stoljeća, u ratnom ludilu, zaštitili svoje pravoslavne župljane, danas neki primitivac ostavlja prijeteći intonirane poruke, tim je riječima premijer Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić komentirao grafit “Sve vas ovo čeka”, ispisan jučer na zidu pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje u Dobriču kod Širokog Brijega. Uz grafit je napisano latinično slovo “U” koje slovi kao ustaški simbol.

Foto: Jabuka.tv

-Što bi trebao značiti križ ugrađen u prijetnju? Neznanje, primitivizam, svetogrđe, vandalizam…! Iako su glupost i primitivizam sami po sebi opasni, ne vidim u ovom činu nikakvu sigurnosnu opasnost, kazao je Ćosić u izjavi Hrvatskom Medijskom Servisu.

Ipak, dodao je, ne treba zanemariti da među nama žive ljudi koji drugima izazivaju nelagodu.

-Bilo da se radi o pokušaju podmetanja Hrvatima – što u zadnje vrijeme nije rijetkost, ili nekoj “našoj” budali, važno je istražiti slučaj i otkriti počinitelja, jer ovakvi ispadi najviše štete nanose Hrvatima. Neki to rade svjesno, neki jer su “kratke pameti”, zaključio je Ćosić.

 

Mještani prebojali grafit

Podsjećamo, grafit uvredljivog sadržaja jučer je prebojan i više nije vidljiv.To su uradili Hrvati, mještani Dobriča iz solidarnosti prema svojim susjedima Srbima.

Predsjednik Mjesne zajednice Dobrič – Grabova Graba – Provo Dragan Marić kaže da su se mještani organizirali čim su čuli ružnu vijest o prijetećim grafitima.

Foto: B. G./HMS

“Čim smo čuli za ovo, teško nam je palo, organizirali smo se i preboji zid. Ja sam se odmah čuo sa mještanima Srbima iz spomenutog naselja, malo smo popričali i tražili načina da to odmah prefarbamo. Nije nikome bilo svejedno. Mislim da smo mi dali do znanja da to osuđujemo kao lokalna zajednica. Mještani koji žive u tom naselju trebaju se osjećati sigurno, ne trebaju osjećati nelagodu. I do sada smo im uvijek bili na raspolaganju“, izjavio je Marić.

On dodaje da će se Mjesna zajednica učiniti sve da se oboji cijeli zid oko groblja i crkve i dovede u pristojno stanje.

Svećenik koji je nadležan za ovo područje Nebojša Radić zahvalio se mještanima Hrvatima na ovoj gesti, navodeći da Srbima koji su ovdje u manjini puno znači podrška susjeda i lijepa riječ./HMS/