Published On: Pet, pro 4th, 2020

ĆOSIĆ: Daytonom nitko nije zadovoljan; MAZALICA: Ne tretiraju se jednako zločini svih triju naroda

Je li BiH disfunkcionalna zbog “daytonske luđačke košulje” i podijeljenih nadležnosti pitanje je na koje su odgovarali predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica na konferenciji “Društveno-politička realnost i budućnost Bosne i Hercegovine” u Širokom Brijegu, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Kako je Dayton zaustavio rat i konstituirao državu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, govorio je Ćosić, poručivši kako je ovaj mirovni sporazum stvorio ravnotežu nezadovoljstva jer ni Muslimani ni Hrvati ni Srbi njime nisu bili zadovoljni.  

“U Daytonskom sporazumu se strane obvezuju za odbacivanje oružja i izgradnju mira. Povjerenje među narodima narušile su političke elite koje nemaju mjeru napraviti pomak i vuku na svoju stranu. Ne postoje apriori programi koji su dobri za ovu državu dok su drugi rušilački, loši, separatizam ili fašizam”, rekao je Ćosić. 

Mazalica je naveo kako ni za vrijeme ZAVNOBiH-a nije bilo unutarnjeg konsenzusa te da možda prvi put u povijesti može se postići unutarnji konsenzus o ustavnom uređenju, podjeli nadležnosti i pomirenju. 

“Interes svih građana u BiH je dogovor tri naroda i dva entiteta o ustavnom uređenju i putu ka Europskoj uniji. Onaj tko istinski želi BiH trebali bi doći do uređenja koje bi bilo okvir u kojem bi se moglo graditi pomirenje”, rekao je Mazalica.  

Naglašava da mnogi Republiku Srpsku nazivaju genocidnom.

“Nije se dogodilo da se ravnomjerno pristupilo distanciranju i osuđivanju zločina sva tri naroda nad predstavnicima sva tri naroda”, kaže Mazalica.  

Istaknuo je da je na lokalnim izborima probošnjačka koalicija u RS do nogu potučena, a da to sarajevska javnost odbija priznati potenciranjem pobjede Draška Stanivukovića u Banja Luci. Dakako, probošnjačkom oporbom smatra SDS i PDP. 

Podsjetimo, U Širokom Brijegu održana je konferencija pod nazivom “Društveno-politička realnost i budućnost Bosne i Hercegovine” u organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) i internetskog portala Bild.ba. 

Panelisti su govorili o razlozima zašto se BiH i 25 godina nakon Daytonskog sporazuma nalazi u dubokoj permanentnoj krizi. /B. Galić/HMS/