Četvrtak, 18 travnja, 2024

CORMACK: Mogla bi se susresti s Dodikom, ako…

Must Read

BANJALUKA – Nakon održanog referenduma o Danu Republike, čini se da dolazi do spuštanja tenzija, što je potvrđeno i nakon današnjeg obraćanja  veleposlanice SAD, u Banjaluci.
Iako je jasno podvukla da se odluka Ustavnog suda o Danu Republike mora poštovati, jer se radi o najvišoj sudskoj instanci u zemlji, naglasila je da je spremna na susret s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, ako se on odluči na partnerstvo u vezi s projektima koji su važni za budućnost zemlje.
“Radujemo se partnerstvu s ljudima širom RS i BiH koji su kao mi fokusirani na komunikaciju, a ne konfrontaciju i koji žele raditi da pomognu da zemlja napreduje prema Europi i euroatlantskoj budućnosti, kako su građani jasno naznačili da žele”, naglasila je američka veleposlanica.
Ona je istaknula da se BiH sastoji od državnog nivoa i dva entiteta i da je po Daytonskom ustavu jasno da je najviši sud u zemlji Ustavni sud BiH.
“To nije pitanje o referendumu ili Danu Republike, već o vladavini prava, što je od ključne važnosti za budućnost”, rekla je ona.
Izrazila je nadu da se nakon završetka izbora svi mogu okrenuti dijalogu, a retoriku i političke manipulacije, za koje je rekla da su se proteklih tjedana i mjeseci dogodili svuda, ostaviti po strani.
Pomirljiva i odmjerena izjava uslijedila je i na pitanje da prokomentira napetosti u Srebrenici.
Ona je naglasila da, tko god bude bio gradonačelnik Srebrenice, treba razumjeti da je to poseban grad i da treba biti gradonačelnik za sve građane svih etničkih zajednica.
“SAD su uvijek duboko brinule za Srebrenicu, o njezinoj sudbini i žrtvama proteklog rata. Nastaviti partnerstvo sa svim stranama kako bismo osigurali da grad uspješno napreduje. Sa svim stranama smo razgovarali o potrebi spuštanja tenzija”, rekla je ona.
Odgovarajući na pitanje kako komentira česte Dodikove susrete s ruskim veleposlanikom u BiH Petrom Ivancovom, Cormack je rekla da u BiH vlada demokratsko uređenje, i da svatko ima pravo da se susreće s kim želi.
 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -