Nedjelja, 14 travnja, 2024

ČOLAK I KARAMATIĆ: Kolindina inicijativa dobro došla, bošnjačkim političarima treba objasniti da BiH nije samo njihova država

Must Read

Inicijativa hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović,koja je tijekom razgovora s tuskim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom naglasila potrebu usvajanja izmjena Izbornog zakona koje bi omogućile poštivanje načela legitimnog predstavljanja konstitutivnosti naroda , a o čemu govore i odluke Ustavnog suda BiH naišla je na brojne reakcije. I dok je političko Sarajevo u strahu od gubitka pozicija koje sada imaju, a u svijetlu činjenice da se o hrvatskom pitanju sve više razgovara i izvan granica BiH, hrvatski politički predstavnici pozdravljaju inicijativu.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlameta BiH i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak za Hrvatski Medijski Servis kaže kako je inicijativa hrvatske predsjednice legitimna i dobro došla, naglasivši kako Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima u BiH.

Istu obvezu Hrvatska ima i kao potpisnik Daytonskog mirovnog sporazuma tako da je sasvim normalno, dodaje, da se ovakve inicijative i pokreću, tim više što je promjena izbornog zakonodavstva i omogućavanje legitimnog predstavljanja kao i poštivanje ustavne konstitutivnosti put za ostvarenje jednakopravnosti Hrvata.  Upravo stoga nisu mu jasni komentari koji su stizali iz Sarajeva ovih dana, a koji su se ticali ove inicijative, kaže Čolak. Navodi i kako je jasno da Turska ima utjecaj u BiH i to posebice kada je riječ o bošnjačkom političkom establišmentu. Ipak, on kaže kako tek treba vidjeti kakve će rezultate imati navedena inicijativa.

Izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda te predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić za Hrvatski Medijski Sevis navodi kako je svaka inicijativa dobro došla, pa tako i ona predsjednice Hrvatske.  Dodaje kako se na kraju sve svodi na to da unutar BiH mi trebamo sjesti i dogovoriti se o promjeni Izbornog zakona na način da svi narodi mogu imati svoje legitimne predstavnike.

Komentirajući Erdoganovu izjavu o ovom pitanju, kao i činjenicu da Turska može, ako želi, napraviti svojevrsni pritisak na bošnjačke političke predstavnike, Karamatić je naveo kako u principu bošnjački političari očekuju da zadrže status quo uz pomoć međunarodne zajednice, a između ostalog i Turske.

-Teško je očekivati bilo kakve pozitivne pomake u ovoj zemlji dok se političko Sarajevo ponaša na taj način i u tom duhu treba gledati ovu inicijativu. Očekujemo u idućih nekoliko dana da se s bošnjačkim kolegama od strane međunarodne zajednice obave razgovori i da im se objasni kako BiH nije samo njihova zemlja. Jeste i njihova, ali ni u kojem slučaju samo njihova i da sukladno tomu usvojimo izmjene Izbornog zakona. To je jedino što jamči upravo ono za što se oni zalažu, a to jeste opstojnost BiH u njenim sadašnjim granicama, zaključio je Karamatić./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -