CNN-ova dopisnica javlja da talibani bičuju ljude i pucaju u njih

Kaotične scene oko zračne luke u Kabulu dok zapadne vlade žure s izvlačenjem svojih građana i afganistanskih suradnika.

CNN-ova dopisnica iz Kabula Clarissa Ward javlja da talibani tuku ljude koji se pokušavaju probiti do aerodroma.

“Tukli su ljude bičevima, pucali u zrak, pucali prema ljudima… Unutar aerodroma situacija je manje kaotična, ali na prilazima je situacija zastrašujuća za ljude koji očajnički pokušavaju napustiti zemlju. Boje se da ih talibani neće pustiti”, javila je Ward.

Iz zračne luke su u proteklih sati poletjeli francuski, nizozemski, njemački, španjolski, češki i poljski zrakoplovi.

Novinari s terena javljaju o pucnjavi pred aerodrom koji kontroliraju američke snage.

Neimenovani zapadni dužnosnik izjavio je Reutersu da je u posljednja 24 sata evakuirano oko 5000 diplomata, zaštitara, humanitarnih radnika i Afganistanaca koji se boje osvete talibana.

Više stotina ljudi kampira blizu zračne luke Kabul u nadi da će uspjeti napustiti Afganistan nakon dolaska talibana na vlast, rekli su danas očevici.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier zatražio je da Njemačka napravi sve što može da dovede na sigurno svoje zemljake i Afganistance koji su im godinama pomagali.

Steinmeier se također založio za to da se pomogne onima kojima u Afganistanu prijeti nasilje ili smrt, uključujući brojne hrabre žene.

On i kancelarka Angela Merkel dali su do znanja da je Zapad propustio izgraditi održiv politički sustav u Afganistanu.

– Vidjeli smo ovih dana ljudsku tragediju za koju i sami snosimo odgovornost i politički zastoj koji će nas uzdrmati i promijeniti svijet, kazao je Steinmeier./HMS/