Published On: Sri, ruj 11th, 2013

“Ćirilica u Vukovaru je trijumf Hrvatske”

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru trijumf hrvatske volje i države, i da nije potrebna inicijativa predsjednika Ive Josipovića da se dijalogom postigne konsenzus o odnosu prema nacionalnim manjinama.

Bilo je nereda u Vukovaru, ali nitko nije poginuo: Zoran Milanović, premijer Hrvatske

“Mjesecima smo odlagali primjenu (Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina) i sad kada je Vlada ispunila ono što Vlada ima u svojoj ingerenciji – a to su državne institucije, i kada je sve gotovo, kada je lopta na strani lokalne samouprave i uprave da ona to napravi, o čemu bismo sad više razgovarali? Pa imamo zakone! “, poručio je 
Milanović Josipoviću u intervjuu za Televiziju RTL.

 

 
Premijer je naglasio da je za njega postavljanje dvojezičnih tabli “trijumf hrvatke volje i trijumf hrvatske države”, a Vukovar mjesto u kojem se brani ugled Hrvatske.

 

“Ne treba mi ta inicijativa (predsjednika Josipovića). Gotovo je. Postavili smo table, bilo je nereda, srećom, nitko nije poginuo. Razumijem, nekima je teško, izgubili su djecu i to se neće nikad zaboraviti. Ali to je trijumf hrvatske države “, zaključio je Milanović.

 

Milanović je kao licemjernu ocijenio inicijativu oporbene Hrvatske demokratske zajednice da se upotreba ćirlicom regulira gradskim statutom Vukovara. Podsjetio je da su na bar jednom vrtiću i školi u Vukovaru još 1998. postavljeni dvojezični natpisi, i upitao da li se zna da direktori škola koji su iz HDZ, potpisuju uvjerenja na dva jezika i dva pisma.

 

“To im nije problem. Ljudi moraju znati da imaju posla s licemjerima. Oni sad kažu da će izglasati da se ukine taj statut. Mogu, ali ne može se kršiti Ustavni zakon”, naglasio je premijer. Milanović je podsjetio i da je još ranije predlagao razgovor s nekim članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji sada organiziraju prosvjede zbog postavljanja dvojezičnih tabli, ali oni tada nisu htjeli da dođu u Zagreb.