Published On: Tue, Jun 18th, 2013

Čim Vlada FBiH da suglasnost za kredit, počet će se s gradnjom puta Čapljina – Svitava – Neum

Do kraja godine trebala bi početi gradnja magistralnog puta Čapljina – Svitava – Neum. Prema riječima ministra prometa i komunikacija Federacije BiH Envera Bijedića, u pitanju je gradnja novog puta, a ne rekonstrukcija već postojećeg.

– Pripremamo jedan dokument koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH, a koji bi nam omogućio dodatno zaduženje Javnog poduzeća „Ceste Federacije“. Za gradnju ovog puta bit će potrebno 35 milijuna do 40 milijuna eura – naveo je Bijedić.

Od 1. srpnja kontrole na graničnim prijelazima za Hrvatsku bit će pooštrene, a građani Neuma, prema svemu sudeći, odsječeni od vlastite države. Gradnjom ovog puta, kako kaže Bijedić, dobili bismo priključak našem najvažnijem turističkom gradu.

– Građani BiH i njena roba ne bi morali prelaziti granicu s Hrvatskom dva puta da bi došli do Neuma. Na ovaj način bili bi im osigurani direktan transport robe i veza s morem, s bitnom turističkom odrednicom kao što je Neum. Kada se to uradi, neće biti potrebe ići kroz Republiku Hrvatsku i ubrzat će se sam put do mora – rekao je Bijedić.

Kako je istaknuo Bijedić, do početka gradnje neće proći mnogo vremena. Čim Vlada FBiH da suglasnost za kreditno zaduženje, počet će se s gradnjom.

– Projekt radimo u suradnji s Ministarstvom financija FBiH i nadamo se da ćemo dobiti suglasnost za ovu inicijativu. Nakon toga možemo ići u kreditno zaduženje i realizaciju tog projekta. Nadam se da bismo do kraja godine mogli početi s gradnjom – dodao je Bijedić.