Published On: Pon, lis 1st, 2012

CIK raspolaže popisom od 50.000 Lijanovićevih kupljenih glasača. Razmišlja se o kaznama većim od 3000KM

Središnje izborno povjerenstvo (CIK) raspolaže popisom CIPS osobnih iskaznica, (ličnih karti) plaćenih glasača NSRZB-a, koje mu je pribavila SIPA operativnim radom na području Hercegovine ali i jednim djelom Bosne naseljenim preteženo Bošnjacima. Budući da se radi o kriminalnom djelu ogromnog razmjera CIK je zatražio od Vrhovnog suda FBIH, hitne naputke o visinama mogućih kazni i sankcija kako za stranku, čiji bi rad nakon izbora trebao biti zabranjen, tako i za glasače s popisa. Radi se o 5 milijuna maraka visokom ulogu, novcu zasad nepoznatog porijekla za koji se sumnja da dolazi iz samog federalnog proračuna. Tek nakon izbora, bit će jasno tko od onih sa spornog spiska koji su glasovali za Lijana doista i jesu prodali glas Lijanoviću budući da svaki glasač, kao dokaz da je glasovao, Lijanoviću ne donosi fotografiran listić, nego zaokružuje kombinaciju imena na NSRZB listi prema unaprijed dogovorenoj kombinaciji, pri čemu se naknadnim brojanjem utvrđuje da je isti izvršio ono za što je plaćen.

Podsjećamo, prošli tjedan CIK je objavio da će kazne za glasače za koje se utvrdi da sudjeluju u kaznenom procesu prodaje i kupovine glasova biti preko 3000 KM dok će oni koji organiziraju kupoprodaju glasova biti kažnjeni zatvorskom kaznom.

Iz NSRZB, kriminalne organizacije najjačeg mesarskog lobija u državi, cijelu stvar nastoje izignorirati i ljude, kojima prijete kazne od nekoliko tisuća maraka uvjeriti da se nemaju čega bojati.

Kako se da isčitati iz internetskih komentara, Jerko Lijanović nije isplatio obećanih 100 KM svojim glasačima niti za posljednje državne izbore pa nije jasno na koji način planira uvjeriti buduće glasače da će im naknade biti isplaćene.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare