Published On: Wed, Dec 24th, 2014

Cijene goriva padaju i padat će još!

Nastavljen je pad cijena goriva diljem BiH, a taj trend se očekuje iu narednim danima, o čemu svjedoče i podaci resornog ministarstva u FBiH, koje je zatrpano obavijestima o pojeftinjenju naftnih derivata, koja im dostavljaju benzinske crpke.

Isti trend bilježi se iu RS, pa je tako u Banjaluci danas dizel četiri bilo moguće kupiti po cijeni već od 1,74 po litri, dok je benzin 95 koštao već od 1,80, a 98-ica od 1,90 KM. Te cijene su za nekoliko feninga niže nego dan ranije.

U Federalnom ministarstvu trgovine potvrđuju da imaju pune ruke posla zbog velikog broja najava o rezanju cijena, te fizički jedva stižu obraditi sve obrasce.

Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene pri tom ministarstvu, potvrdila je da sniženja, koja su im najavljivali predstavnici benzinskih crpki, iznose od pet do čak 15 feninga po litri, što ovisi od slučaja do slučaja.

“Oni nama dostavljaju obavijesti, a nakon što ih predaju, tek za tri dana može nastupiti promjena cijena. Bude dana kad nam dostave i više od 150 takvih obavijesti. Taj trend traje već tri tjedna i pretpostavljamo da će se nastaviti iu sljedećoj sedmici. Moramo odraditi svoje. Jeste nam sada ovo veliko opterećenje “, rekla je Glibo.

Da će cijene goriva i dalje padati najavljuje i Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, koji kaže da je pojeftinjenje još prisutno i na svjetskoj burzi.

“Očekuje se dodatni pad cijena goriva, kako na svjetskoj burzi, tako i na našim crpkama”, kazao je Stević.

Vukašin Vojinović, predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata u RS, naglašava da se očekuje da će barel nafte koštati i ispod 50 dolara, a to će, uvjerava, utjecati na dodatno pojeftinjenje goriva kod nas.

“Vi sada imate gorivo po cijeni između 1,73 i 1,75 KM na benzinskim pumpama u Bijeljini i Brčkom jer je tamo konkurencija jaka. Cijena je pala onoliko koliko nitko nije očekivao. Mi sada, ipak, vidimo da na nekim benzinskim pumpama gorivo košta i do dvije marke, ali sada su se stekli uvjeti da gorivo bude 1,70 KM na svim pumpama “, ocijenio je Vojinović.

Prema njegovim riječima, ako barel nafte bude snižen za još 10 dolara, gorivo kod nas bi moglo koštati između 1,50 i 1,60 KM.

Ostaje nejasno zbog čega i ostali, prije svega prijevoznici, ne snižavaju svoje cijene, a Vojinović kaže da za to ima osnova.

“Kada nafta pojeftini oni kažu da ona ne utječe mnogo na njihove usluge, a kada poskupi kažu da utječe puno”, rekao je Vojinović.

Nije isključeno da će vožnja autobusom u dogledno vrijeme biti jeftinija nego što je to sada slučaj, ali kad će se to dogoditi još se ne zna, jer prijevoznici čekaju da vide je li pojeftinjenje goriva mjera na duže staze ili, pak, kratkoročna.

“Uvjeti za pojeftinjenje jesu stvoreni, ali raditi nešto kratkoročno mislimo da ne bi bilo produktivno. Ako se ovakav trend u vezi s gorivom nastavi, to će biti razlog koji ćemo analizirati i doći će do pojeftinjenja usluga. Tržište nas tjera na to jer počeće narod koristiti svoja privatna vozila. Mi to moramo, nije to više stvar našeg izbora “, podvukao je Momčilo Sladoje, predsjednik Udruge autoprijevoznika RS.