Subota, 25 svibnja, 2024

CIA: ”U Venezueli su Kubanci, Rusi, Iran i Hezbollah” (VIDEO)

Must Read

Čelnik američke Središnje obavještajne agencije (CIA), Mike Pompeo, izjavio je kako Venezuela predstavlja “ozbiljan rizik” za Sjedinjene Američke Države.

”Venezuela može postati ozbiljna prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama”, upozorio je šef CIA-e u intervjuu za američku televizijsku Fox News u nedjelju.

Na pitanje ”zašto bi Amerikanci bili ugroženi zbog situacije kojoj se nalazi Venezuela’‘, Mike Pompeo je rekao ”kako Venezuela prijeti Americi jer su tamo Kubanci, tamo su Rusi i Iranci, čak i islamski libanonski pokret Hezbollah”.

Ovdje se Pompeo referira na Tarecka El Aissamija, visokog vladinog dužnosnika Venezuele sirijsko-libanonskog podrijetla i njegove navodne veze s Hezbollahom, što su optužbe za koje američke službe nikada nisu predočile nikakve dokaze.

”Njihova prisutnost je nešto što predstavlja veliki rizik, zbog čega Sjedinjene Američke Države to ozbiljno shvaćaju”, dodao je Pompeo.

Mike Pompeo je opravdao i nedavne izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji  razmatra ”vojnu opciju” u Venezueli, nakon što je njegova uprava uvela sankcija protiv predsjednika Nicolasa Madura i njegovih suradnika

U sedam mjeseci kao šef CIA-e, Pompeo tvrdi kako samo vidi ”nastavak pogoršanja situacije u Venezueli, gdje Maduro nastoji povećati svoju moć i nanosi sve više patnje ljudima zemlje”.

Stoga je rekao ”kako Washington radi sa svojim latinoameričkim partnerima da pokušaju vratiti demokraciju u Venezueli”.

Od početka sukoba u Venezueli, koji su za sobom ostavili više od 120 mrtvih, neke zemlje u regiji su suglasne s američkom intervencijom i daju potporu ”oporbenoj pobuni” u Venezueli.

Madurova odluka o sazivanju i uspostavi Nacionalne ustavotvorne skupštine, kako bi e okončalo nasilje u zemlji, intenzivirala je prosvjede protiv vlade.

Ipak, Trumpovu prijetnju ratom su odbacili su razne zemlje i zajednice zemalja Latinske Amerike, uključujući i zemlje zajedničkog tržišta ”Mercosur”, što je posebno važno, jer u njemu većinu čine zemlje koje nisu sklone Madurovoj vladi, no ipak ne žele rat na kontinentu.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -