Published On: Ned, ruj 29th, 2013

CIA: Tuđman je natjerao Hrvate u BiH u Federaciju kako bi dobio zeleno svjetlo za gašenje Krajine

Hrvati u Bosni i Hercegovini pristali su na formiranje Federacije BiH pod pritiskom Franje Tuđmana, objavio je banjalučki Glas Srpske, pozivajući se na nedavno deklasificirane dokumente američke špijunske agencije CIA.

U dokumentaciji koja nosi datum 22. studenog 1994. godine navodi se da je Tuđman snažno podržavao osnivanje Federacije BiH zato što mu je bila potrebna suradnja s bosanskim muslimanima kako bi uspostavio potpunu kontrolu nad Krajinom, prenosi Index.hr.

Hrvati u BiH, stoji u dokumentima CIA, zalagali su se za pripojenje svog teritorija Hrvatskoj. No, od toga su, tvrdi CIA, morali odustati pod Tuđmanovim pritiskom. U dokumentima se navodi da Hrvati nisu željeli živjeti u državi u kojoj dominiraju muslimani iz straha da će to ugroziti njihov identitet.

“Hrvati, naročito oni u utjecajnoj nacionalističkoj stranci HDZ ne vide mnogo prednosti u formiranju Federacije BiH”, stoji u dokumentima CIA-e, u kojima se navodi da su glavni zagovornici Federacije bili Tuđman i Alija Izetbegović.