Published On: Mon, Aug 19th, 2013

CIA ANALIZIRALA GOVOR Tito nije bio Jugosloven?

WASHINGTON – Predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslavenskog podrijetla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio Tito, a koji je nedavno objavljen na sajtu američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

U dokumentu, s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatira se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je “navodno” maternji, ali sa “stranim akcentom”.

U opsežnoj analizi eventualnih jezika, koji bi Titu stvarno mogli biti materinji ili pak bliskiji od srpskohrvatskog, navedeni su ruski i poljski.

“Samoglasnik ‘i’ isto se izgovara poslije mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strani oni čiji je materinski jezik ruski ili poljski vjerovatno bi obje riječi izgovarali sa umekšani ‘n’. To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani naglasak “, navodi se u analizi, čije dijelove prenosi” Politika “.

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema “jugoslavensko podrijetlo”.

Oni konstatiraju da upravo Titovo nejugoslovenskim podrijetlo može objasniti njegovu nepristranost i dosljedno tome “uspjeh” u razrješavanju raznih problema i sukoba etničkih skupina u Jugoslaviji.

Autori analize, koja je rađena na temelju jednog Titovog govora iz 1977. godine, zaključuju da bi bilo kakvo daljnje istraživanje stvarnog i pravog Titovog identiteta služilo samo u akademske svrhe.

 

(SRNA)