Srijeda, 24 travnja, 2024

CIA 1995.: Pomoći federalnu vojsku, ali ne dirati Republiku Srpsku

Must Read

CIA je u rujnu 1995. godine procijenila da SAD trebaju da naoružaju Armiju Federacije BiH, kako bi ona mogla da bude vojno ravnopravna sa Vojskom Republike Srpske, ali i da federalne trupe neće biti obučavane za bilo kakav napad na Srpsku.

U dokumentu se ocjenjuje da su uspjesi muslimanskih snaga u borbama sa srpskim jedinicama uglavnom bili povezani sa hrvatskom pomoći.

Razgovori sa regionalnim stručnjacima iz američkog obavještajnog sektora pokazali su da će biti potrebna akcija opremanja i obuke, ali ograničenih razmjera.

Srbi imaju prednost u pogledu opreme /4:1 u tenkovima, 10:1 u oklopnim transporterima, 2:1 u artiljeriji/, dok Federacija ima prednost u ljudstvu /2:1/.

U pogledu kvalitete, vojna efikasnost Federacije ograničena je kako nedostatkom opreme /muslimanska vojska ne može da osigura ni lako naoružanje svim svojim vojnicima/, tako i nedostatkom koordinacije operacija između muslimana i Hrvata – navodi CIA u izvještaju.

CIA je procijenila da Srbi imaju bolje organizacijske sposobnosti, ali i manjak ljudstva. U izvještaju se navodi da bi Federaciji BiH trebalo dati lako naoružanje i streljivo, prenosivo naoružanje za protuzračnu obranu, vozila za kretanje po tlu, te možda mali broj tenkova i artiljerijskog naoružanja.

Cilj je jasan – pomoći Federaciji da postigne efikasniju sposobnost kako bi odvratila Srbe od napada. Ovo treba uraditi bez znatnijeg povećanja sposobnosti Federacije za ofanzivnu demonstraciju sile, bez remećenja ravnoteže u naoružanju, i bez dozvoljavanja radikalnim državama ili ekstremističkim grupama da steknu nepotreban utjecaj u regiji – navodi CIA.

U dokumentu se navodi da će, kada bude postignut mirovni sporazum, koordinirana višenacionalna koalicija osigurati vojnu opremu za obranu i obuku odabranim elementima snaga Federacije BiH, kako bi povećala svoju sposobnost za obranu teritorijalnog integriteta.

CIA je predvidjela da obuka federalnih snaga bude fokusirana na nedostatke u smislu obrane, te na razvoj održivih sposobnosti obuke, ali i da napad neće biti pokriven /neće biti podrške za napade/. Misija će biti gotova kada snagama Federacije bude osigurana obuka i oprema s ciljem efikasne odbrane i sposobnosti da je održe, stoji u dokumentu.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x