Published On: Sun, Jul 2nd, 2017

CHOMSKY: “SAD jure prema propasti, dok svijet pokušava nešto učiniti.”

Minimalna zarada trebalo bi biti 20 dolara na sat, “neoliberalizam je tiranija”, a Republikanska stranka “posvećena je uništavanju ljudskog života”, kaže renomirani akademik i aktivista Noam Chomsky u intervjuu za RT.

“Krećemo se ka litici, a najgora litica prema kojoj se krećemo je zbog tržišnih sustava”, rekao je lingvist i filozof u intervjuu  na Sveučilištu u Michiganu (MIT) gdje Chomsky (88) nastavlja raditi kao profesor emeritus.

 Chomsky prati  povijest primijenjenog neoliberalizma od kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ljevičare i desničare, do doba Donalda Trumpa.

“Neoliberalni pomak promijenio je odluke s javne scene na tržište”, smatra Chomsky čija je knjiga na tu temu, “Rekvijem za američki san”, objavljena početkom godine. “Ideologija koja tvrdi da povećava slobodu, ustvari povećava tiraniju.”

Stavljanje interesa kapitala, a posebno transnacionalnih korporacija i financijskih institucija, iznad naroda, stvorilo je “demokratsko smanjenje” i “stagnaciju ili smanjenje plaća za većinu”, kaže Chomsky, koji se zalaže za bolju raspodjelu plaća i koji sebe naziva socijalistom.

https://youtu.be/Ux2zhB-cVn4

“Neoliberalizam postavlja radnike u svijetu kao konkurenciju jedne drugima, ali dozvoljava slobodu kapitala, zapravo visok stupanj zaštite kapitala. Tako, primjerice, prava intelektualnog vlasništva predstavljaju ogroman porez na stanovništvo “, navodi Chomsky, koji naglašava” Microsoftovo “držanje tehnoloških patenata i” Appleove “malverzacije za izbjegavanje poreza kao sredstvo za pljačkanje običnih ljudi.

Chomsky, koji je koautor istaknute medijske studije iz 1992. godine “Proizvodnja pristanka”, tvrdi da su te promjene uvedene “indoktrinacijom” s marginaliziranim protivnicima i čak odbačene kao “antiameričke”.

“Osim Sjedinjenih Američkih Država, ne znam ni jednu drugu netotalitarnu, neautoritarnu zemlju u kojoj ovaj koncept uopće postoji. To je vrlo upečatljiv koncept.Ako ste kritični prema politici – vi ste antiamerikanac “, kaže Chomsky.

Ноам Чомски
Chomsky, koji je stekao akademsku slavu zbog svoje univerzalne gramatičke teorije, sada je pretežno zabrinut zbog klimatskih promjena, a posebno zbog nedavnog povlačenja SAD iz Pariškog sporazuma, koji je bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao 2015. godine.

“Položaj divljeg krila američkog kapitalizma, Republikanske stranke, zaista je upečatljiv, oni stvarno jure ka propasti. Da li je ikada postojala organizacija u povijesti koja se posvetila uništavanju ljudskih života? “, Pita se Chomsky, koji stalno kritizira Trumpa.

“SAD jure prema propasti, dok svijet pokušava nešto učiniti.”