Chollet u posjeti BiH: Pomoć u stvaranju funkcionalne multietničke države

Specijalni savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet u regiju dolazi u nedjelju. Jedna od stanica zapadnobalkanske turneje je i BiH.

– Pridružujem se Gabrielu Escobaru i drugim dužnosnicima, ne samo State Departmenta nego i Bijele kuće, jer je važno da budemo tamo u ovom trenutku, kritičnom trenutku za zemlje zapadnog Balkana, a nakon uspješnog summita s Europskom unijom. Mi želimo još jednom u BIH pokazati podršku Sjedinjenih Država svim naporima zemlje da nova vlada počne funkcionirati, a u tom smislu ćemo sastati s članovima BH Predsjedništva, i potvrditi američku podršku nastavku napora da se stvori jedna funkcionalna, održiva, multietnička država – rekao je Chollet u intervjuu za Glas Amerike.

Kazao je da će SAD nastaviti dijalog sa bh. dužnosnicima o tome kako Amerika dodatno može pomoći da se brže krene naprijed, da se formira jedna multietnička i funkcionalna demokracija.

Upitan može li pojasniti nedavnu izjavu glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga da su pod najvećom prijetnjom zbog rata u Ukrajini i ruskog utjecaja, Moldavija, Gruzija i BiH, a ne, recimo Srbija, te zbog čega se vjeruje da je BiH tako ugrožena ovom situacijom, Chollet je rekao kako je to “refleksija određenih podjela unutar BiH, zbog kojih smo već duže vrijeme zabrinuti, i svakako želimo i o tome razgovarati tokom posjeta”.

– Naravno, dezinformacije i negativan utjecaj Rusije su se proširili cijelom regijom, ali je najopasnije u najviše ranjivim, najosjetljivijim zemljama, kakva je BiH. Mislim da je zato Stoltenberg to rekao. Kad već govorimo o NATO savezu, želim istaknuti koliko je važno da je ministrica vanjskih poslova BiH nedavno bila prisutna na ministarskom sastanku u Bukureštu, gdje je bio i državni tajnik Blinken, to je znak podrške NATO-u od strane BiH, i svemu što NATO čini u BIH već godinama. To sve doprinosi našem zajedničkom uvjerenju da želimo vidjeti sigurnu i stabilnu BIH – rekao je, između ostalog, Chollet za Glas Amerike./HMS/