CHOLLET: Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, ne može napredovati

Visoki američki dužnosnik pozvao je u četvrtak Srbiju da, ako želi “napredovati” uvede sankcije Rusiji zbog napada u Ukrajnu.

“Poštivamo stajališta vođa u Beogradu, ali iz praktičnih razloga vjerujemo da Srbija, dok god se bude držala dalje od sankcija, ne može napredovati”, rekao je novinarima savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet nakon razgovora s najvišim srbijanskim dužnosnicima u Beogradu.

Ocijenivši značajnim to što je Srbija u UN-u glasala protiv ruske invazije, pozvao je Beograd da “još više stane uz Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška”, ali i da treba “kazniti ponašanje Rusije”.

Chollet je, također, rekao da je kompromis Srbije i Kosova moguće postići 2023. i da taj put vodi kroz dijalog pod okriljem EU.

Dijalog o normaliziranju odnosa Srbije i Kosova je već mjesecima u krizi, a odnose dviju strana dodatno su zakomplicirale napetosti koncem prošle godine, uključujući povlačenje srpskih predstavnika iz kosovskih institucija i barikade koje su Srbi na sjeveru Kosova postavili tražeći da Priština osigura formiranje asocijacije općina sa srpskom većinom (ZSO).

“Pitanje Kosova je nerješeno i moguće su krize kakve su viđene prije nekoliko tjedana. Ne želimo to vidjeti”, istaknuo je Chollet, naglasivši da je formiranje ZSO-a “kritičan korak koji treba biti učinjen”.

On je u srijedu, poslije razgovora s čelnicima Kosova, rekao da se od Kosova očekuje da ispuni sve obveze, uključujući i ZSO, jer je riječ o “međunarodnoj obvezi“.

Dodao je da SAD zadržavaju snažne veze s Prištinom i da njegova zemlja dijeli viziju o “suverenom, nezavisnom, prosperitetnom i multietničkom” Kosovu i “punoj integraciji u euroatlantske i europske strukture”./Hina/HMS/