Published On: Pet, lip 4th, 2021

Češka vlada preživjela glasanje o povjerenju

ČEŠKA manjinska vlada preživjela je jučer glasanje o povjerenju budući da komunisti nisu podržali zahtjev ostalih oporbenih stranaka za smjenom premijera Andreja Babiša nekoliko mjeseci uoči općih parlamentarnih izbora.

Dvije oporbene koalicije, koje će na izborima planiranima za listopad biti glavni konkurenti Babiševoj stranci ANO, zatražile su glasanje o povjerenju zbog vladinog lošeg upravljanja epidemijom koronavirusa i istrage protiv Babiša zbog navodnog sukoba interesa.

One ipak nisu uspjele prikupiti potrebnu većinu od 101 glasa u 200-članom donjem domu parlamenta, jer je Komunistička stranka sa svojih 15 zastupnika napustila zasjedanje i suzdržala se od glasanja.

Šef komunista: Ovo je besmislen spektakl

Komunisti su tijekom čitavog mandata podržavali Babiševu manjinsku vladu, ali su u travnju povukli svoju potporu zbog nezadovoljstva vladinim oštrim odgovorom na špijunsku aferu s Rusijom u kojoj su dvije zemlje međusobno protjerale desetke diplomata iz veleposlanstava u Pragu i Moskvi.

“Vlada nema naše povjerenje, ali još ga manje imaju desničarske stranke. Stoga nećemo sudjelovati u ovom besmislenom spektaklu”, rekao je tijekom rasprave čelnik komunista Vojtech Filip.

Za nepovjerenje vladi glasovalo je 89 zastupnika.

Babišev ANO trenutno prema ispitivanjima javnog mnijenja zaostaje za liberalnom koalicijom Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, a koalicija desnog centra SPOLU je također vrlo blizu. Te dvije koalicije mogle bi, prema anketama, na izborima u listopadu osvojiti tanku većinu u parlamentu, dovoljnu za sastavljanje vlade.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x