Published On: Uto, velj 8th, 2022

Česi nahrupili u poljske dućane: “Ovo je seoba naroda”

BROJNI Česi nahrupili su u poljske dućane nakon što je poljska vlada privremeno ukinula PDV na niz osnovnih namirnica. Češke novine nazvale su to “šoping ludilom”, a neki su tu navalu opisali kao manju “seobu naroda”. U Poljskoj su od 1. veljače neke osnovne namirnice, poput kruha, mesa i mliječnih proizvoda, oslobođene plaćanja PDV-a, što je mjera koja bi trebala biti na snazi idućih šest mjeseci.

Poljska vlada ju je propisala kao odgovor na nagli porast cijena. Stopa inflacije dosegla je 8.6 posto u prosincu u odnosu na isti mjesec 2020. “To vrijedi za gotovo sve”, rekao je češki kupac iz pograničnog grada Česky Tešin za list MF Dnes ispred trgovine u poljskom gradu Cieszynu.

Mnogi češki kupci napunili su i spremnike svojih automobila u Poljskoj jer je Varšava privremeno smanjila porez na gorivo s 23 na osam posto. Istovremeno se maloprodajni trgovci u češkoj pograničnoj regiji žale na velike gubitke u prodaji.

“Najviše što ljudi kupuju kod nas je pola kruha”, rekao je prodavač iz mjesta Petrovice u Karvine za list Blesk. Česi koji odlaze u nabavku u Poljsku vjerojatno su dijelom motivirani i naglim porastom cijena kod kuće u posljednje vrijeme. Cijene su u prosincu porasle za 6.6 posto u odnosu na prosinac 2020.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments