Published On: Uto, srp 5th, 2022

Čerkez o blagom porastu zaraženih koronom, a spremni su i za majmunske boginje

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na početku obraćanja medijima pojasnio je kako je u BiH zabilježen blagi rast broja slučajeva zaraze koronom, javlja Klix.ba.

“Registriran je blagi porast slučajeva i on reflektira situaciju u Europi gdje se od šestog mjeseca bilježi porast. To je pokrenuto pojavom podvrste omikron varijante koronavirusa. Karakteristika je da pokazuju imunološki odmak od postojeće zaštite ili prirodne prebolovane bolesti. Slučajevi se javljaju i kod osoba koje su imale zarazu varijantom BA1 omikron”, rekao je Musa.

Također, naglašeno je kako će službe i u narednom periodu nastaviti pratiti stanje na terenu.

“Nastavljamo s nadzorom i u narednom periodu. On je široko postavljen u više od 18 laboratorija koje nas redovito izvješćuju. Važan dio odgovora na krizu je i cijepljenje. Potpuno je cijepljeno 30 % stanovnika. Trećom dozom cijepljeno je 7 %, a od svibnja  2022. godine po osnovu preporuka počela je i revakcinacija s četvrtom dozom i nju je primilo oko 50 građana”, ističe Musa.

Nakon toga, javnosti se obratio i Goran Čerkez te je poručio kako su kliničke slike kod građana koji imaju registriran koronavirus blaže.

“Epidemiološka situacija pokazuje blagi porast. Zemlje EU bilježe rast oko 40 % u odnosu na prethodni tjedan. Ono što je evidentno, je brzo širenje, ali kliničke slike su blaže i u skladu s tim odlučili smo da mjere koje postoje budu produžene za sljedećih 60 dana s tim da ćemo nastaviti pratiti situaciju. Te mjere su usklađene i s mjerama unutar Europske unije. Ne treba širiti paniku, pretpostavljamo da se nećemo vraćati u doba s početka virusa. Znamo kako se širi, terapijski djeluje na njega i jedino što možemo preporučiti je četvrta doza cjepiva za imunokompromitirane osobe”, poručio je Čerkez, prenosi Klix.

Osim koronavirusa, Čerkez se osvrnuo i na pojavu majmunskih boginja u svijetu.

“Osvrnuli smo se i na pitanje majmunskih boginja. Moram kazati da za sada nemamo niti jedan slučaj u BiH. Pojavljuju se informacije o spremnosti sistema, od prvog slučaja u Evropi mi smo krenuli u aktivnosti da budemo spremni. Odmah smo detektovali da možemo raditi dijagnostiku na Veterinarskom fakultetu, a dogovorili smo i nabavku testova sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Spremnost zdravstvenog sistema za odgovor na majmunske boginje je uspostavljen”, ističe Čerkez.

Na kraju, osvrnuo se i na uništavanje cjepiva kojima je istekao rok trajanja te je pojasnio kako je to proces koji čeka sve države.

“Nemojmo dizati afere i paniku tamo gdje je nema. Cijela Europa uništava cjepiva. Svi su ih nabavili, a pojedine su naručile četiri doze po glavi stanovnika. Te zemlje pokušavaju pregovarati s farmaceutima da se ne isporuče ta cjepiva. Naši stanovnici imaju na raspolaganju cjepiva. Pfizer je produžio rok trajanja cjepiva na 12 mjeseci i to nam daje dodatnu sigurnost”, zaključio je Goran Čerkez.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kresimir !.!!

Je,bla ti Korona mater u pakšu idio,te !!