Published On: Mon, Aug 17th, 2015

CERIĆ ČOVIĆU I IZETBEGOVIĆU: Ne dozvolite otpisivanje Sutorine

SARAJEVO – Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i reisu-l-ulema emeritus Mustafa Cerić u otvorenom pismu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću apeluje na Čovića da ne pristaje na potpisivanje sporazuma sa “susjednom Crnom Gorom u obliku koji Sutorinu, bosanskohercegovački teritorij, ostavlja u crnogorskim granicama”.
Cerić smatra da bi potpisivanje takvog sporazuma o granicama između dviju zemalja značilo neoprostivo odsustvo zalaganja za dio vlastite zemlje.
Ovo pismo naslovljeno kao “Vježba savjesti (o Sutorini)” uputio je povodom jučerašnjeg Čovićevog susreta u Tivtu s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, kada je razgovarano o potpisivanju međudržavnog sporazuma 26. augusta u Beču na marginama predstojeće konferencije zamalja zapadnog Balkana.
– Ocijenili ste da je taj sporazum iznimno značajan. Nažalost, niste ocijenili da taj sporazum ide na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. A trebali ste. Zbog povijesti, trebali ste priopćiti, da se zna ko je taj koji je spreman potpisati eutanaziju za Sutorinu kao neodvojivog dijela ili tijela bosanske zemlje i države. Dakako, niko nema pravo na to ni po Ustavu ni po zakonu ni po moralu ni po savjesti – naveo je Cerić.
Cerić podsjeća Čovića na primjer susjedne Hrvatske koja se bori pravnim sredstvima za Piranski zaljev.
Obratio se i drugom članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću, napominjući da se Mladen Ivanić, treći član, isključio iz ove diskusije mada ne bi trebalo.
“No imam potrebu da gospodinu Bakiru Izetbegoviću dodatno kažem da je njegova odgovornost najveća oko pitanja Sutorine. Da li je on svjestan toga ili nije, ne znam. Ali znam da, ako se Sutorina otpiše Bosni i upiše Crnoj Gori, Bakir Izetbegović će biti proglašen krivim zato što to nije spriječio”, naveo je između ostalog Mustafa Cerić, saopćila je Informativna služba Svjetskog bošnjačkog kongresa.