Published On: Sri, velj 13th, 2013

Cerić: Benedikt će biti upamćen kao najistaknutiji katolički teolog i predan pastir za vjernike

Vijest o ostavci pape Benedikta XVI. na kraju ovog mjeseca nakon gotovo osam godina obnašanja dužnosti poglavara Katoličke crkve primijećena je od svih muslimana koji su imali priliku da se sretnu s njim“, kazao je povodom ostavke pape Benedikta XVI dosadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i sadašnji predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić.
On je u priopćenju naveo da će papa Benedikt XVI biti upamćen kao najistaknutiji katolički teolog i predan pastir za katoličke vjernike.
Iako su u prvi mah bili povrijeđeni zbog komentara koje je izrekao o islamu 12. rujna 2006. u predavanju o temi: “Vjera, razum i sveučilište” na Regensburškom sveučilištu u Njemačkoj, muslimanski učenjaci cijene ispriku koja je nakon toga uslijedila, kao i Papine prijateljske posjete islamskim zemljama i džamijama, posebno posjetu džamiji Al-Aqsa u Jeruzalemu“, stoji u priopćenju.
Dalje se navodi da muslimanski učenjaci cijene Papinu želju da podrži povijesnu inicijativu “Zajednička riječ”, koju je pokrenulo 138 muslimanskih učenjaka 13. listopada 2007. i njegovo sudjelovanje u formiranju (zajedno s njima) Katoličko-muslimanskog foruma za dijalog između katolika i muslimana, priopćeno je.
Papina velikodušna ostavka kao zadnji čin, koji služi kao dobar primjer je, također, primijećena s dužnim poštovanjem“, stoji u priopćenju, uz nadu da će njegovanje duha prijateljstva muslimansko-katoličkog dijaloga biti nastavljeno s Papinim nasljednikom te da će muslimanske i katoličke zajednice širom svijeta živjeti u harmoniji, posebno sad kad cijeli svijet obilježava UN-ovu službenu promociju “Tjedna međuvjerske harmonije”, koja je ustanovljena u listopadu 2010. god. kao rezultat inicijative “Zajednička riječ”.