Petak, 19 srpnja, 2024

Cerar kaže da je arbitražna odluka prioritet i ponovno prijeti Hrvatskoj

Must Read

Provedba arbitražne odluke o granici s Hrvatskom prioritet je slovenske politike, izjavio je u petak slovenski premijer Miro Cerar i ponovno Hrvatskoj zaprijetio pravnim sredstvima ako nastavi ignorirati presudu.

“Taj predmet mora ostati među prioritetima slovenske politike”, rekao je Cerar slovenskim diplomatima, prenosi Fena.

Od njih očekuje intenzivne aktivnosti kako bi se pridobila potpora arbitražnoj odluci u tijelima EU-a i među zemljama članicama te ostalim državama.

“U slučaju da Hrvatska i dalje bude ignorirala presudu, jasno je da ćemo morati upotrijebiti i odgovarajuća pravna sredstva”, istaknuo je Cerar.

“Buduće slovensko postupanje je jasno: dosljedno ćemo ustrajati na ostvarenju arbitražne odluke, a to očekujemo i od susjedne Hrvatske. Sve drugo značilo bi udaljavanje od europskog i međunarodnog prava, a time i odmak od interesa Slovenije”, dodao je slovenski premijer na redovitom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.

Po njegovim riječima, Slovenija sa svim susjednim državama dobro surađuje na raznim područjima i s njima održava dijalog, a u tom pogledu najviše izazova donose odnosi s Hrvatskom.

Ponovivši stajalište vlade da je 29. prosinca istekao rok za primjenu arbitražne odluke, Cerar je dodao da je Slovenija pokušala učiniti sve da dođe do “dogovorne implementacije u suradnji s Hrvatskom”, u čemu nije uspjela, ali će i dalje inzistirati da je implementacija jedino preostralo rješenje.

Podsjetio je da je o tome na nedavnom sastanaku u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi ga uvjerio da je implementacija “nužna” i da na nju treba pristati i Hrvatska.

Hrvatska odbija prihvatiti arbitražnu odluku zbog toga što je Ljubljana kompromitirala postupak pred sudom u Hagu i traži da dvije strane granični spor riješe bilateralnim pregovorima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -