Srijeda, 29 svibnja, 2024

Cenić: “Gotovo svaki zakon u Republici Srpskoj je obesmišljen”

Must Read

– Ukoliko ne stoji specificirano da je to ‘za one koji su pod sankcijama pa će primati plaću‘, to otvara vrata za sve ostale da isplate na taj način, keš na ruke, pa tek onda da vidimo što ćemo s uplatama poreza i doprinosa za PIO i zdravstvo, itd. U protivnom, ako nije decidno rečeno, onda svako može tako da isplaćuje, jer je svaki zakon u RS potpuno obesmišljen – rekla je Cenić za Fenu, dodajući da se time otvara prostor za moguće zloupotrebe od poslodavaca, ali i za moguće sudske postupke.

Dodala je da nije jasno kako će se dopune zakona provoditi u praksi ako počnu naprimjer i privatnici da plate isplaćuju u kešu, te kako inače misli država da riješi to pitanje jer se nikome ne može ukinuti naknada za rad.

– Znači, mora se riješititi taj problem. Koliko sam ja vidjela, zakon ne rješava takve slučajeve.  Zakon je sam po sebi potpuno obesmišljen i dodatno obesmišljen ovim – navela je Cenić.

Poseban problem, po njenim riječima, jeste i redovna uplata doprinosa, što već odavno ne funkcionira kako treba i što je naročito izraženo u zdravstvu.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu RS definirano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima plaću i druga osobna primanja. Kako je obrazloženo u NSRS, takva praksa je u skladu s praksama u Europi i regiji.

–  Ako već živimo u moderno doba, gdje se to isplaćuje plaća u gotovini, ja bih da mi netko kaže. Sem onih koji rade nacrno, pa im se isplaćuje u kešu… Svatko onaj tko ima ugovor o radu, zna se gdje mu se uplaćuje plaća – rekla je Cenić.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -