Čengić: Glasanje u Domu naroda veliko nepoštivanje SDP-a od ostalih stranaka u koaliciji

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić kazao je da Socijaldemokratska partija (SDP) nema niti jednog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te da je današnje glasanje veliko nepoštivanje te stranke od ostalih stranaka u koaliciji.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su članovi Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH, pet Bošnjaka i pet Hrvata.

Procedura izbora je izvršena u nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a sve treba da ovjeri Središnje izborno povjerenstvo BiH.

”Trudim se da se ne miješam u proces pregovora. Mi sva mjesta ustupamo drugima da bi imali koaliciju, dok manje stranke iskorištavaju priliku” – kazao je Čengić.

U prošlom mandatu su, kazao je, imali jednog izaslanika, Denisa Bećirovića. Iz reda Bošnjaka su izabrani: Safet Softić (SDA), Šefik Džaferović (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Kemal Ademović (Narod i Pravda) te Dženan Đonlagić (Demokratska fronta). Pet izabranih Hrvata su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kao i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).