Published On: Ned, pro 21st, 2014

Čekao se prirodni odlazak braće Castro, ali je povijest požurio Južnoamerikanac

Korak su učinili veleposlanici. Plemenit je vaš posao, vrlo plemenit

Potrebno je više, a ne manje dijaloga, stalno svojim suradnicima ponavlja papa Franjo. U vrijeme u kojem se riječi kao što su „dijalog“ i „diplomacija“ izjednačuje s „popuštanjem“ i “pretjeranom dobrotom” vijest o uspostavi diplomatskih odnosa Sjedinjenih Država iKube zvuči gotovo disonantno.

 A, vatikanska diplomacija bila je domaćin u približavanju dviju država nakon pola stoljeća sučeljavanja.Franjina “realpolitika”

Vjerojatno među kubanskim izbjeglicama u SAD-u ima onih koji spočitavaju američkom predsjedniku Baracku Obami sporazum s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom, Fidelovim bratom, zbog kojeg su morali napustiti Kubu.

Bilo bi im vjerojatno draže da se čekao prirodni odlazak braće Castro prije uspostave diplomatskih odnosa SAD-a i Kube, ali papa Južnoamerikanac požurio je povijest.

Je li Franjina diplomacija uvijek dobro primljena? U državama bivšeg europskog istoka ima i onih koji su spočitali papi Franji što u Strasbourgu u govoru pred europarlamentarcima ili Vijećem Europe nije spomenuo stanje u Ukrajini i osudio Rusiju. Takav Franjin stav protumačili su kao volju nezamjeranja Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Franjo želi ujedinjenje kršćanstva pa popušta Moskvi, tumače krugovi bivših istočnoeuropskih zemalja.

Vatikanskoj diplomaciji spočitava se što papa nije primio tibetanskog duhovnog čelnika dalaj-lamu za njegova boravka u Rimu (12. – 14. prosinca) na ovogodišnjem skupu dobitnika Nobelove nagrade za mir. Dalaj-lama susretao se s Franjinim prethodnicima, a sada je, kako je napisao list Fatto Quotidiano, prevladala „realpolitika“. Franjo želi poboljšati odnose s Kinom pa u ovom trenutku nije zgodno primiti dalaj-lamu i zamjeriti se kineskim vlastima. Dakako da su oba događaja samo političko-novinarska nagađanja.

Vatikanska diplomacija radi daleko od znatiželjnog pogleda javnosti. O susretu diplomatskih predstavnika SAD-a i Kube u listopadu u Vatikanu nitko nije znao. Dosad nije bilo objavljeno ni da je papa Franjo prethodno uputio pisma Obami i Castru u kojima ih poziva na zbližavanje.

Bratstvo među narodima

Govoreći 13-orici novih veleposlanika pri Svetoj Stolici čije je vjerodajnice primio (18. prosinca), papa je istaknuo ulogu diplomacije. To je posao malih koraka, malih stvari, koje su u službi mira, približavanja naroda, učvršćivanja bratstva među narodima.

– Danas smo svi zadovoljni jer smo doživjeli da su dva naroda koja su se prije mnogo godina udaljila jučer učinila korak prema zbližavanju. Eto, to su učinili veleposlanici, diplomacija. Plemenit je vaš posao, vrlo plemenit – istaknuo je papa Franjo.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare