Subota, 25 svibnja, 2024

Čavara i Nikšić dogovaraju rekonstrukciju vlasti

Must Read

Marinko Cavara f”Proces rekonstrukcije izvršne vlasti na svim razinama treba biti priveden kraju i završen, ako je ikako moguće, do odlaska u Bruxelles, vjerojatno 27. lipnja”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon susreta s liderima SDP-a BiH i SBB BiH, Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem.

Iako je nakon sastanka s Radončićem novinarima izjavio kako proces rekonstrukcije izvršne vlasti treba ići dinamikom koja je već utvrđena, ali da nema nikakvih službenih rokova u tom kontekstu, Čović je ipak rekao kako bi bilo najbolje da se proces završi do odlaska lidera šest stranaka u sjedište Europske unije kako bi ih mogli informirati ”da je dinamika aktivnosti koju smo preuzeli prije pola godine iza nas”. Piše bljesak.info

Prema njegovim riječima, na sastancima je analizirana trenutna situacija u Bosni i Hercegovini te je procijenjeno da treba riješiti sve zaostale probleme koje smo prethodno imali. Prije svega, rekao je, to znači da treba hitno riješiti presudu suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”.

Tijekom razgovora dogovoreno je da se među političkim strankama ostavi mogućnost da se u što kraćem vremenu dobiju rekonstruirane sve razine vlasti u BiH.

”U tom slučaju zna se što konkretno pripada HDZ-u, a što drugim strankama. Ja sam uime Predsjedništva HDZ-a ovlastio Marinka Čavaru da dalje razgovara o toj temi, kao što će Nermin Nikšić obaviti taj posao uime SDP-a. Nadam se da bi u idućem tjednu ta aktivnost trebala biti u jednoj fazi potpuno završena”, rekao je Čović.

Dodao je kako u Vladi FBiH neće moći biti stranke koje nemaju legitimitet hrvatskog naroda, ali i da u pregovorima, koji se vode zadnjih 15-tak dana nitko nije spomenuo treću izbornu jedinicu.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudin Radončić, izjavio nakon sastanka s Čovićem da se razgovaralo odgovorno i ozbiljno te da smatra da dogovor o prekomponiranju vlasti ide dobro i da tu ne očekuje nerješive probleme.

No, čini se kako bi problem mogao biti u rekonstrukciji vlasti u Federaciji BiH budući da su HSP i Narodna stranka ”Radom za boljitak” odlučne u tome da ne napuste pozicije u vlasti.

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH i Mladen Ivanković Lijanović, lider ”Boljitka”, izjavili su kako ne namjeravaju prepustiti fotelje.

Iako je federalni premijer Nermin Nikšić rekao kako će doći do rekonstrukcije Vlade Federacije, Ivanković Lijanović tvrdi kako ”aktualni premijer iz redova SDP-a BiH Nermin Nikšić ostaje premijer kao i cijeli saziv vlade”.

Jurišić je pak izjavio kako ”kao odgovorni ljudi i političari ne smijemo dopustiti da se sustav poremeti, da trpe ekonomska i socijalna sfera u FBiH”, a ključ za rješavanje problema oko rekonstrukcije vlasti u federaciji je dijelom i u njegovim rukama jer predsjednik Federacije, Živko Budimir, zajedno s potpredsjednicima, mora potpisati odluku o tome.

Rekonstrukcija vlasti u BiH, koja je počela nakon što je SDP odlučio raskinuti koaliciju sa SDA, zasjenila je sve druge goruće probleme u zemlji, pa se mnogi pribojavaju kako bi se europske reforme BiH mogle usporiti.

I bivši visoki predstavnik u BiH, Miroslav Lajčak, smatra kako bi bilo pogubno da promjene u vlasti uspore zemlju na putu k EU.

”Najavljena rekonstrukcija vlasti na svim razinama u BiH ne bi trebala usporiti proces integriranja zemlje u Europsku uniju, jer to predstavlja prioritet za većinu građana”, izjavio je Lajčak, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke, koji je došao u posjetu našoj zemlji.

Komplikacije se boji i član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, koji je nakon susreta s Lajčakom rekao kako se BiH, nakon što je jedva dočekala formiranje vlasti, opet našla u krizi.

”Političke promjene koje se nagovještavaju ne mogu se izvesti ni lako ni brzo, tako da postoji realna mogućnost da se politička situacija u zemlji ponovo iskomplicira, što bi nam oduzelo dragocjeno vrijeme i zaustavilo neke započete reformske procese i u zemlji i na europskom putu, rekao je Radmanović

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -