Published On: Tue, Jun 25th, 2013

Čavara: Hrvati na vlasti su izdajnici; Jurišić iz SDA: To podsjeća na fašizam

SARAJEVO – Predsjedavajući zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Marinko Čavara izjavio je danas kako su Hrvati koji na funkcije vlasti nisu izabrani legitimnom voljom  hrvatskog naroda „izdajnici hrvatskog naroda”.

Na to je replicirao poslanik Stranke demokratske akcije Josip Jurišić i kazao da ga Čavarina tvrdnja podsjeća na “fašizam” prema sloganu „ko nije sa nama, protiv je nas”.

Za Čavarinu stranku je Jurišić rekao da je njenom destruktivnom politikom dovela Hrvate u sadašnju poziciju.

Ova obraćanja Čavare i Jurišića kratko su obilježila jedan dio sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u tijeku u Sarajevu i na čijem je dnevnom redu upoznavanje s preporukama i rasprava o inicijativi – preporukama za promjenu Ustava FBiH.

Pojedinci su prokomentirali da sjednica takvog karaktera nije prilika za negativnu energiju koja proizilazi iz nekih diskusija.

Sjednica se odvija u proširenom sastavu jer osim poslanika, prisustvuju brojni drugi federalni, županijski i općinski zvaničnici, kao i članovi ekspertne grupe.

Inicijativa za promjenu Ustava FBiH zasniva se na preporukama tog ekspertnog tima čiji je rad podržalo američko veleposlanstvo u BiH.

Ekspertni tim je osmislio 188 preporuka za ustavnu reformu u FBiH s ciljem poboljšanja jednakosti svih građana i stvaranja funkcionalnijeg i efikasnijeg entiteta.