Četvrtak, 18 srpnja, 2024

ČAVARA: Dunovićev zahtjev Ustavnom sudu je apsurdan

Must Read

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara komentirao je danas jučerašnji zahtjev dopredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti nacionalne strukture Vlade F BiH u razdoblju od 15.6.2015. do 28.10.2015. godine.

Podsjetimo, radi se o razdoblju od razrješanja DF-ovog ministra energetike, industrije i rudarstva Reufa Bajrović, do imenovanja novog ministra iz SBB-a. Nakon izlaska Komšićeve Demokratske fronte iz vladajuće koalicije DF-ovi ministri u Federalnoj vladi podnijeli su ostavke na svoje dužnosti, a predsjednik F BiH, razriješio je dužnosti jedino ministra Bajrovića.

Dunović je u obrazloženju zahtijeva Ustavnom sudu F BiH naveo kako je u spomenutom razdoblju Federalna vlada imala šest ministara iz reda Bošnjaka dok, kako je naveo, Ustav propisuje da ih mora imati minimalno sedam.

– Zanimljivo je da gospodin Dunović, koji je dužnosnik DF-a podnosi jednu takvu apelaciju Ustavnom sudu za situaciju koju su izazvali upravo pripadnici njegove stranke. Naime, ako je i stvorena neustavna situacija, stvorili su je upravo ministri DF-a podnoseći ostavke i zahtjeve za razrješenjem. Apsurdno je da jedna stranka u ovom slučaju DF stvara neustavno stanje, a onda njezin dužnosnik, dopredsjednik F BiH gospodin Dunović, podnosi zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, kazao je predsjednik Federacije BiH za Hrvatski Medijski Servis.

Čavara smatra kako se ne mogu banalno shvaćati odredbe Ustava o nacionalnoj strukturi Vlade F BiH.

S obzirom da ministrova dužnost prestaje smrću, ostavkom ili razriješenjem i da se može dogoditi da zbog jednog od ova tri razloga na neko razdoblje do imenovanja novog ministra, Vlada F BiH ostane bez nekog od ministara iz jednog od tri konstitutivna naroda, po mom mišljenju, to se ne može tumačiti kao da je Vlada neustavna, kazao je Čavara za HMS.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -