Published On: Čet, ruj 5th, 2013

Casey: Jesen je ‘posljednji vlak’ za BiH

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Nigel Casey upozorio je da, ukoliko BiH propusti “posljednji vlak” u procesu pridruživanja EU ove jeseni, sljedeći neće doći prije 2015. godine.

– Zaista zabrinjava nedostatak osjećaja urgentnosti kod većine stranačkih vođa za nalaženje rješenja koja bi se realno mogla dogovoriti i implementirati do kraja ove godine. S novim Europskim parlamentom i Komisijom, okolnosti za nove prijave za članstvo mogu biti mnogo teže – rekao je Casey za “Dnevni avaz”.

Što se tiče IPA fondova, pojasnio je britanski veleposlanik, situacija je jednostavna – EU će moći implementirati postojeće projekte samo u slučajevima kada postoji jasna politička predanost vlastima u BiH na svim relevantnim nivoima i neće biti moguće dogovoriti bilo kakvu novu podršku u sklopu kompletnog IPA 2 dok lideri u BiH ne uspostave funkcionalan mehanizama za koordinaciju s EU.

– BiH već sama sebi nanosi veliki financijski gubitak, što je direktna posljedica nedostataka napretka. Osim što odbacuje milijune u vidu novca IPA fondova, BiH će izgubiti milijarde eura u mogućoj dodatnoj pomoći za svaku godinu u kojoj zaostaje za svojim susjedima – poručio je Casey.

 

SRNA

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare