Published On: Mon, Jul 3rd, 2017

ČAMPARA: Priče o terorističkim kampovima i vraćanju hiljada ratnika iz Sirije u BiH su nebuloze

Federalna uprava policije ostvarila je u 2016. godini najbolje rezultate rada od svog nastanka. Kako je rekao federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara na konferenciji povodom Dana policije u FBiH, ovaj trend je nastavljen iu ovoj godini.
Čampara je svim policijskim službenicima u FBiH čestitao njihov dan koji će biti obilježen različitim manifestacijama.

“Danas 25 novih kadeta polaže zakletvu, potpisuje ugovore i počinje raditi u FUP-u. Oni su se školovali na Policijskoj akademiji FMUP-a i uspješno su završili obuku te će sigurno pojačati FUP. Danas ćemo i određeni broj policijskih službenika unaprijediti u viši čin . Oni su to zaslužili svojim radom i zalaganjem i nadamo se da će nastaviti tako raditi “, rekao je Čampara.

Direktor FUP-a Dragan Lukač odlučio je iskoristiti ovaj dan i poslati poruku svima onima koji urušavaju ili imaju namjeru rušiti ustavni poredak BiH i FBiH, a posebno onima koji to namjeravaju učiniti nasilnim metodama i sredstvima, da to ne čine.

“Policijska struktura u FBiH je dovoljno snažna da će prepoznati i preduprijediti svaki takav pokušaj. Imamo blizu 8.000 policijskih službenika i predstavljamo snagu i ako treba oružanu silu da se suprotstavimo svima onima koji ne rade za dobrobit ove države, odnosno ruše ustavni poredak”, rekao je Lukač.

Naglasio je kako je policijska struktura u FBiH depolitizirana, profesionalna i da je njihov rad baziran na zakonu, kao i to da je njihov poslodavac isključivo zakon. Apelirao je na Vladu FBiH da što prije usvoji zakon o specijalnom tužiteljstvu i posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH kako bi dobili mehanizam za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“I na kraju apeliram da se što prije donese i usvoji novi zakon o policijskim službenicima u FBiH, imajući u vidu da taj postupak traje pet godina”, rekao je direktor FUP-a.

Na pitanje da li postoji realna opasnost za građane BiH od terorističkih napada, Čampara je rekao da opasnost uvijek postoji u cijelom svijetu jer smo svjedoci šta se dešavalo, ali da svi moramo raditi na preveniranju tih opasnosti – i policija i šira društvena zajednica.

“Nisam za to da se stvari stavljaju pod tepih, o njima treba govoriti otvoreno, ali nisam ni za ganjanje vještica i korištenje priča u dnevno-političke svrhe. Ne stoje ni kvalifikacije da se tisuće ratnika – bh. Državljana vraća s ratišta iz Sirije i da se u FBiH nalaze teroristički kampovi. To su laži i nebuloze “, zaključio je Čampara.